Putin u Tadžikistanu: Prvo javno putovanje u inostranstvo od početka rata u Ukrajini

Putin će 29. juna otputovati iz Tadžikistana u glavni grad Turkmenistana, Ašgabat, u kojem će prisustvovati samitu zemalja koje graniče sa Kaspijskim morem, među kojima su Azerbejdžan, Iran i Kazahstan

2942 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: REUTERS
Sa sastanka, Foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin otpočeo je 28. juna jednodnevnu posjetu Tadžikistanu, u kojem vodi razgovore sa tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rahmonom, jer ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu i dalje izaziva zabrinutost u Centralnoj Aziji.

Rahmon je dočekao Putina na međunarodnom aerodromu u Dušanbeu 28. juna i dvojica lidera su odmah otišli na razgovore.

Rahmonov portparol Abdufatoh Šarifzoda rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da tokom Putinove posjete, prvog javnog putovanja ruskog predsjednika u inostranstvo od početka rata u Ukrajini 24. februara, neće biti potpisani nikakvi dokumenti.

Šarifzoda je istakao da je Putin u radnoj posjeti i da će svi razgovori biti vođeni licem u lice.

Šarifzoda je istakao da će dva predsjednika razgovarati o "bilateralnim vezama, razvoju kulturnih i ekonomskih odnosa, te regionalnim i globalnim pitanjima, posebno o situaciji u Afganistanu".

Ruski mediji navode da je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao da će Putin i Rahmon razgovarati i o "pitanjima vezanim za vojnu saradnju i tadžikistanske migrante u Rusiji".

Ušakov je rekao da će se razgovarati i o mjerama za poboljšanje sigurnosti duž porozne granice Tadžikistana sa Afganistanom duge 1.357 kilometara.

Moskva je stacionirala oko 7.000 vojnika iz ruske 201. streljačke divizije u tri objekta koja se smatraju dijelom ruske baze u Tadžikistanu.

Putin će 29. juna otputovati iz Tadžikistana u glavni grad Turkmenistana, Ašgabat, u kojem će prisustvovati samitu zemalja koje graniče sa Kaspijskim morem, među kojima su Azerbejdžan, Iran i Kazahstan.

Putinova posjeta dvjema centralnoazijskim državama uslijedila je nekoliko dana nakon što je rekao drugom savezniku, bjeloruskom autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku, da će Moskva isporučiti Minsku mobilni raketni sistem Iskander-M dometa do 500 kilometara, kako sukob između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini nastavlja da eskalira.

Rusija, Bjelorusija i Tadžikistan, zajedno sa Jermenijom, Kirgistanom i Kazahstanom, članice su Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB).

Ranije ovog mjeseca, dok je prisustvovao ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, kazahstanski predsjednik Kasim Žomart-Tokajev suprotstavio se narativu Moskve o invaziji na Ukrajinu, odbacujući priznanje "kvazi-država" poput regiona u istočnoj Ukrajini koji su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Takođe je obećao da Kazahstan neće prekršiti međunarodne sankcije uvedene Rusiji zbog njenih radnji u Ukrajini.

Bonus video: