zamijenila sudiju brajera

Ketanji Braun Džekson položila zakletvu: Prva Afroamerikanka u Vrhovnom sudu SAD

"Punim srcem prihvatam svečanu odgovornost podrške i odbrane Ustava Sjedinjenih Država i provođenja pravde bez straha i naklonosti", rekla je Džekson u izjavi

4354 pregleda 0 komentar(a)
Džekson polaže zakletvu, Foto: Reuters
Džekson polaže zakletvu, Foto: Reuters

Ketanji Braun Džekson položila je zakletvu kao najnovija sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država (SAD), čime je postala prva Afroamerikanka u ovom najvišem sudskom tijelu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Džekson će zamijeniti sudiju Stivena Brajera i pridružiti se tročlanoj liberalnoj manjini suda.

Njena zakletva uslijedila je šest dana nakon što je sud poništio presudu Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je bio legalizovan abortus u cijeloj zemlji.

Brajer, sa 83 godine najstariji član suda, službeno se povukao u četvrtak.

"Punim srcem prihvatam svečanu odgovornost podrške i odbrane Ustava Sjedinjenih Država i provođenja pravde bez straha i naklonosti", rekla je Džekson u izjavi.

Ranije istraživanje Rojtersa i Ipsos agencije pokazalo je da većina Amerikanaca, odnosno 57 posto, ima negativan stav o sudu nakon presude o abortusu, što je značajan pomak u odnosu na ranije u mjesecu kada je tijesna većina imala pozitivan stav.

Džekson je 116. sudija, šesta žena i treća osoba Afroameričkog porijekla koja je služila u Vrhovnom sudu od njegovog osnivanja 1789. godine.

"Drago mi je zbog Amerike", rekao je Brajer u izjavi. "Ketanji će protumačiti zakon mudro i pošteno, pomažući tom zakonu da bolje funkcioniše za američki narod, kojem služi."

Poput trojice konzervativnih sudija koje je imenovao bivši predsjednik Donald Tramp, Džekson je dovoljno mlada da služi decenijama na poslu na kojem se sudije biraju na doživotni mandat.

"Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu sutkinji Džekson u sud i naš zajednički poziv", rekao je glavni sudija Džon Roberts na ceremoniji.

Imenovanje sutkinje Džonson ispunilo je obećanje koje je Bajden dao tokom predsjedničke kampanje 2020. da imenuje Afroamerikanku u Vrhovni sud.

Uz nju, Vrhovni sud po prvi put ima četiri žene u istom sazivu.

Džekson, porijeklom iz Vašingtona, ranije je bila dio Apelacionog suda.

Ima dvije diplome na Univerzitetu Harvard. Radila je kao javna braniteljka u Vašingtonu prije nego što se pridružila privatnoj praksi.