objavljen izvještaj

HRW: Palestinske vlasti sistematski muče kritičare i protivnike, na granici sa zločinom protiv čovječnosti

Kako je navedeno, palestinske snage bezbjednosti zatvaraju kritičare i protivnike u samice, tuku ih, šibaju po stopalima i primoravaju da dugo vremena provedu u bolnim stresnim pozicijama, podižu im ruke iza leđa i vezuju za uže kako bi ih kaznili i ponizili da im izmame priznanja

1925 pregleda 0 komentar(a)
HRW (Ilustracija), Foto: Shutterstock
HRW (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, sistematski muče pritvorene kritičare i protivnike, što se graniči sa zločinom protiv čovječnosti, ocijenila je međunarodna organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW).

U danas objavljenom izvještaju HRW pozivaju zemlje donatore da uskrate finansiranje palestinskih snaga bezbjednosti koje su odgovorne za takve zločine i apeluje se na Međunarodni krivični sud da ih istraži.

Kako je navedeno, palestinske snage bezbjednosti zatvaraju kritičare i protivnike u samice, tuku ih, šibaju po stopalima i primoravaju da dugo vremena provedu u bolnim stresnim pozicijama, podižu im ruke iza leđa i vezuju za uže kako bi ih kaznili i ponizili da im izmame priznanja.

Izvještaj je objavljen godinu poslije smrti Nizara Banata, kritičara Palestinske uprave.

Njegova porodica je navela da je preminuo pošto su pripadnici bezbjednosnih snaga upali u njegovu kuću usred noći i tukli ga metalnim policijskim palicama.

Smrt je izazvala proteste protiv Palestinske uprave, koja vlada djelovima okupirane Zapadne obale. Palestinske snage su nasilno rastjerivale demonstrante.

Amnesti internešenel je prošle nedjelje saopštio da je Palestinska uprava propustila da proglasi svoje snage odgovornim za smrt Banata.

Palestinske vlasti prošlog ljeta uhapsile su 14 oficira i sudile im na vojnom sudu, ali nisu preduzele ništa protiv najviših komandira.

Direktor HRW zadužen za Izrael i Palestinu Omar Šakir je izjavio da je prošla godina od smrti Banata, a Palestinska uprava nastavlja da hapsi i muči kritičare i protivnike.

Ta organizacija je napravila listu Palestinaca za koje je rekla da su arbitrarno uhapšeni poslije njegove smrti.

HRW kaže da se bezbjednosne snage ne pozivaju na odgovornost za navodno mučenje i pošto je ono sistematsko dugi niz godina može se graničiti sa zločinom protiv čovječnosti.

Palestina je potpisnik Konvencije protiv mučenja kojom se od članova zahtijeva da mučenje spriječe.

U izvještaju se takođe opisuje izraelsko maltretiranje i mučenje pritvorenih Palestinaca na Zapadnoj obali i navodi da nisu podignute optužnice protiv pripadnika izraelskih bezbjednosnih snaga uprkos stotinama žalbi u proteklih 20 godina.