Erupcija vulkana u Japanu, Kišida traži od Vlade da preduzme korake kako bi se zaštitili životi

Državna televizija NHK dodaje da je bilo izvještaja o vulkanskom kamenju koje je padalo na udaljenosti od 2,5 km od vulkana

5115 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od ranijih erupcija Sakuradžime, Foto: Reuters
Jedna od ranijih erupcija Sakuradžime, Foto: Reuters

Erupcija jednog od najaktivnijih japanskih vulkana Sakuradžima na ostrvu Kjušu dogodila se danas, saopštila je Japanska meteorološka agencija (JMA), ali mediji još ne navode da li je bilo štete.

Državna televizija NHK dodaje da je bilo izvještaja o vulkanskom kamenju koje je padalo na udaljenosti od 2,5 km od vulkana, a da je nivo uzbune od erupcije podignut na pet - najviši koji postoji, dok je stanovništvu u određenim oblastima savjetovano da se evakuišu, prenosi Rojters.

Premijer Japana Fumio Kišida zatražio je Vlade da preduzme korake kako bi se zaštitili životi, dodaje Rojters.

Sakuradžima je jedan od najaktivnijih japanskih vulkana i erupcije različitih nivoa redovno se dešavaju. Prije tri godine ovaj vulkan izbacio je pepeo na visinu od 5,5 kilometara.

Rojters navodi da video snimci erupcije pokazuju nešto što izgleda kao crvena masa koja teče niz jednu od strana vulkana, sa crvenim eksplozijama.

U gradu Kagošima, koji se nalazi u blizini vulkana, moglo bi da bude naređeno da se evakueiše nekoliko stambenih područja u krugu od oko tri kilometra, dodao je NHK.

Bonus video: