Špijunske agencije se preusmjeravaju na Kinu

Brojni američki zvaničnici vjeruju da su SAD bile previše fokusirane na borbu protiv terorizma proteklih nekoliko godina

20549 pregleda 2 komentar(a)
Zamjenik direktora CIA Dejvid Koen, Foto: Beta/AP
Zamjenik direktora CIA Dejvid Koen, Foto: Beta/AP

Na nedavnom sastanku iza zatvorenih vrata sa čelnicima centra za borbu protiv terorizma, drugo čovjek CIA je jasno stavio do znanja da će borba protiv Al kaide i drugih ekstremističkih grupa ostati prioritet - ali da će se novac i resursi te agencije sve više preusmjeravati na fokusiranje na Kinu.

Godinu dana nakon okončanja rata u Avganistanu, predsjednik Džo Bajden i najviši zvaničnici nacionalne bezbjednosti manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim prijetnjama koje predstavljaju Kina, kao i Rusija. Došlo je do tihog zaokreta unutar obavještajnih agencija, koje premještaju stotine oficira na položaje fokusirane na Kinu, uključujući neke koji su ranije radili na borbi protiv terorizma, piše agencija Asošiejtid pres (AP).

Obavještajni zvaničnici naglašavaju da se borba protiv terorizma ne ignoriše. Prije samo nedjelju dana, otkriveno je da je CIA napad dronom ubio vođu Al Kaide Ajmana al Zavahirija u Kabulu. Ali nekoliko dana kasnije, Kina je organizovala vojne vježbe velikih razmjera i zaprijetila da će prekinuti kontakte sa SAD zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu. Time je naglašena poruka koju je zamjenik direktora CIA Dejvid Koen uputio na sastanku prije nekoliko nedjelja: glavni prioritet agencije je pokušaj da proniknu u ponašanje Pekinga i suprotstave mu se.

Podsjećajući da su SAD odavno uznemirene rastućim političkim i ekonomskim ambicijama Kine, AP navodi i da neki eksperti smatraju da će Peking u narednim godinama pokušati silom da zauzme Tajvan.

Rat u Ukrajini je takođe naglasio važnost Rusije kao mete, dodaje AP, uz podsjećanje da su SAD iskoristile informacije sa kojih je skinuta oznaka tajnosti da bi razotkrile ratne planove ruskog predsjednika Vladimira Putina prije invazije i prikupile diplomatsku podršku Kijevu.

Daleko veća egzistencijalna prijetnja je Rusija i Kina. Terorističke grupe neće uništiti američki način života ... na način na koji Kina to može, smatra član Predstavničkog doma Džejson Krau

Pristalice pristupa Bajdenove administracije kažu da je to što su SAD uspjele da uđu u trag i ubiju Zavahirija dokaz njene sposobnosti da iz inostranstva cilja prijetnje u Avganistanu. Kritičari kažu da činjenica da je Zavahiri živio u Kabulu, pod očiglednom zaštitom talibana, ukazuje na oživljavanje ekstremističkih grupa i da Amerika nije dovoljno opremljena da im se suprotstavi.

Promjenu prioriteta podržavaju mnogi bivši obavještajni zvaničnici i poslanici iz obiju stranaka, koji kažu da je ona trebalo davno da se desi. Među njima su ljudi koji su služili u Avganistanu i drugim misijama protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa.

Član Predstavničkog doma, Džejson Krau, bivši vojni rendžer koji je služio u Avganistanu i Iraku, kaže da vjeruje da su SAD bile previše fokusirane na borbu protiv terorizma proteklih nekoliko godina.

"Daleko veća egzistencijalna prijetnja je Rusija i Kina," rekao je Krau, demokrata iz Kolorada i član odbora Predstavničkog doma za obavještajna pitanja i oružane snage.

Terorističke grupe, kako je rekao, neće uništiti američki način života ... na način na koji Kina to može."

Portparolka CIA Tami Torp je istakla da terorizam "ostaje veoma realan izazov".

"Čak i dok kriza poput invazije Rusije na Ukrajinu i strateški izazovi poput onog koji predstavlja Narodna Republika Kina, zahtijevaju našu pažnju, CIA će nastaviti da agresivno prati terorističke prijetnje na globalnom nivou i radi sa partnerima da im se suprotstavi," rekla je Torp.

Kongres podstiče CIA i druge obavještajne agencije da Kinu odrede kao glavni prioritet, prema riječima nekoliko osoba upoznatih sa tim pitanjem, koji su pristale da razgovaraju o osjetljivim obavještajnim pitanjima po uslovom da ostanu anonimne. Usmjeravanje resursa na Kinu zahtijeva rezove na drugim mjestima, uključujući borbu protiv terorizma. Konkretne brojke nisu bile dostupne jer su obavještajni budžeti povjerljivi.

Plakat sa porukom dobrodošlice Nensi Pelosi u Tajpeju
Plakat sa porukom dobrodošlice Nensi Pelosi u Tajpejufoto: Beta/AP

AP piše da zakonodavci žele više informacija o kineskom razvoju naprednih tehnologija, te da je pod predsjednikom Sijem Đinpingom, Kina uložila bilione dolara u investicije u kvantnu nauku, vještačku inteligenciju i druge tehnologije koje će vjerovatno poremetiti način vođenja budućih ratova i strukturisanja ekonomija.

CIA je prošle godine objavila da će osnovati dva nova "centra misije" - jedan za Kinu, jedan za nove tehnologije - kako bi centralizovala i unaprijedila prikupljanje obavještajnih podataka o tim pitanjima. CIA takođe pokušava da regrutuje više osoba koje govore kineski i smanji vrijeme čekanja na bezbjednosne dozvole kako bi brže zapošljavala nove ljude.

Unutar agencije, mnogi službenici uče kineski i preuzimaju nove uloge fokusirane na Kinu, iako svi ti poslovi ne zahtijevaju učenje jezika, kazali su AP-u upućeni izvori.

Zvaničnici ističu da su obavještajci obučeni da se prilagode novim izazovima i da su mnogi brže prebačeni na antiterorističke pozicije nakon napada 11. septembra 2001. Napredak u borbi protiv terorizma, uključujući bolju upotrebu podataka i različitih izvora obavještajnih podataka za izgradnju mreža i identifikovanje meta - takođe su korisni u suprotstavljanju Rusiji i Kini, kazali su bivši službenici.

Centrom CIA za borbu protiv terorizma, i dalje se ponose mnogi koji mu pripisuju zasluge za zaštitu Amerikanaca od terorizma nakon 11. septembra. Agenti CIA su sletjeli u Avganistan 26. septembra 2001. i učestovali su u operacijama protjerivanja talibana, pronalaženja i ubistva lidera Al kade uključujući Osamu bin Ladena.

CIA je takođe bila umiješana u neke od najmraničnijih momenata bobe protiv terorizma

A 13 godina nakon što je jedan dvostruki agent prevario agente koji su jurili Zavahirija i digao sebe u vazduh, ubivši osam agenata, CIA ga je ubila u napadu bez prijavljenih civilnih žrtava.

CIA je takođe bila umiješana u neke od najmraničnijih momenata bobe protiv terorizma. Upravljala je tajnim zatvorima u kojima je držala osumnjičene za terorizam, neke pogrešno, a istraga Senata je utvrdila da koristi metode isljeđivanja koje su jednake torturi. Elitne avganistanske jedinice za specijalne operacije koje je obučavala CIA takođe su optužene za ubistva civiila i kršenje međunarodnog prava.

Ap piše da se dugo vodi debata o tome da li je borba protiv terorizma previše udaljila obavještajne agencije od tradicionalnog špijuniranja i da li bi dio aktivnosti CIA protiv terorista trebalo da obavljaju specijalne snage pod vojskom.

Mark Polimeropulos je operativac CIA u penziji i bivši šef baze u Avganistanu. On podržava veći fokus na Kinu i Rusiju, ali dodaje: "Nema razloga da umanjujemo ono što smo morali da uradimo".

Preusmjeravanje agencija ka većem fokusu na Kinu i Rusiju će na kraju potrajati godinama i zahtijevaće i strpljenje i priznanje da će kulturi agencije biti potrebno vrijeme da se promijeni, smatra Daglas Vajs, bivši viši oficir CIA koji je bio zamjenik šefa operacija u centru za borbu protiv terorizma.

"Decenijama smo se borili protiv terorizma", rekao je Vajs. "Moramo da imamo racionalan plan da obavimo tu adaptaciju, koja neće trajati toliko dugo da bi naši neprijatelji mogli da iskoriste taj proces".

Bonus video: