SAD ulažu 280 milijardi dolara u visoku tehnologiju kako bi se takmičile sa Kinom

Investicije uključuju poreske olakšice za kompanije koje grade fabrike za proizvodnju kompjuterskih čipova u Sjedinjenim Američkim Državama

8048 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je zakon vrijedan 280 milijardi dolara (232 milijarde funti) za podsticanje domaće proizvodnje visoke tehnologije strahovanja da zemlja gubi svoju tehnološku prednost u odnosu na Kinu, prenosi BBC.

Investicije uključuju poreske olakšice za kompanije koje grade fabrike za proizvodnju kompjuterskih čipova u Sjedinjenim Amerčkim Državama.

Poslovne grupe su dugo tražile veću podršku Vlade SAD, navodeći potrebu da se smanji oslanjanje na Kinu.

Globalna nestašica mikročipova povećala je hitnost njihovih poziva.

Najviši demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je zakon „promijenio igru” koji će obezbijediti američko vođstvo i prosperitet u narednom vijeku.

Kineska ambasada u Vašingtonu usprotivila se zakonu, rekavši da podsjeća na „hladnoratovski mentalitet“.

Pored ulaganja u čipove, nacrt zakona usmjerava oko 200 milijardi dolara agencijama kao što je Nacionalna naučna fondacija, sa ciljem da podstakne ulaganja u oblastima poput robotike i bežičnih komunikacija.

To je najnovije dostignuće za Bijelu kuću, koja je takođe nedavno postigla dogovor o unapređenju sveobuhvatnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Za razliku od tog plana, kojem su se protivili republikanci, ovaj prijedlog zakona su podržale obje stranke, uprkos tome što je obilježeno veliko proširenje uloge američke vlade u domenu često prepuštenom privatnom sektoru.

Bonus video: