pred predsjedničke izbore

U Brazilu demonstracije za "odbranu demokratije"

Manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, šef države nastavlja da dovodi u pitanje pouzdanost sistema elektronskih glasačkih kutija, potpirujući strah da neće priznati rezultat u slučaju poraza

2746 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Sao Paulu, Foto: Reuters
Sa protesta u Sao Paulu, Foto: Reuters

Nekoliko hiljada Brazilaca izašlo se danas na ulice u Sao Paulu kako bi "odbranili demokratiju", a to je pokret koji podržavaju pravnici, sindikati i organizacije poslodavaca suočeni sa napadima ekstremno desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara.

Manje od dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, šef države nastavlja da dovodi u pitanje pouzdanost sistema elektronskih glasačkih kutija, potpirujući strah da neće priznati rezultat u slučaju poraza.

"Treba da razmišljamo o svojoj budućnosti... Ali smo dužni da koncentrišemo napore da spriječimo nazadovanje", izjavio je na Univerzitetu u Sao Paulu rektor Karlos Žilberto Karloti Džunijor otvarajući skup na kojem se okupilo više od 800 advokata, poslovnih lidera, članova sindikata i nevladinih organizacija.

Na skupu je pročitan tektst "Pismo Brazilcima u odbranu demokratske pravne države", a to je peticija koja je objavljena prije dvije sedmice i koju je potpisalo više od 950.000 ljudi.

Ispred univerziteta nekoliko hiljada demonstranata nosilo je transparente protiv Bolsonara.