Iran: Ruždi i njegove pristalice krivi za napad

Sloboda govora ne opravdava Ruždijeve uvrede na račun religije u njegovom pisanju, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova

8602 pregleda 0 komentar(a)
Ruždi, Foto: Reuters
Ruždi, Foto: Reuters

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani kazao je da su Salman Ruždi i njegove pristalice krivi za napad u kojem je taj poznati pisac, prošlog petka, više puta izboden na javnom nastupu u američkoj saveznoj državi Njujork.

„Kategorički demantujemo bilo kakvu vezu između agresora i Irana i niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran“, rekao je Kanani, u prvoj zvaničnoj reakciji Teherana nakon napada, kako prenosi Hina.

Sloboda govora ne opravdava Ruždijeve uvrede na račun religije u njegovom pisanju, rekao je Kanani na brifingu za novinare, javlja Rojters.

Dodao je da Iran nema drugih informacija o Ruždijevom napadaču, osim onih koje su se pojavile u medijima.

Ruždi je poznat po knjizi "Satanski stihovi", koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao vjerski dekret (fatvu) kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je i slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Bonus video: