POSTIGNUT DOGOVOR

Poslije Turske i Saudijska Arabija kupuje ruski raketni sistem S-400

Dvije strane su potpisale memorandum o razumijevanju kako bi se saudijskoj kraljevini pomoglo u naporima da razvije sopstvenu vojnu industriju
7 komentar(a)
Ruske rakete S-400, Foto: Reuters
Ruske rakete S-400, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 05:44h

Saudijska Arabija postigla je dogovor sa Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je saudijska televizija Al-Arabija.

Kako navode, dvije strane su potpisale memorandum o razumijevanju kako bi se saudijskoj kraljevini pomoglo u naporima da razvije sopstvenu vojnu industriju.

Saudijska televizija je to javila tokom posjete Moskvi saudijskog kralja Salmana, prenosi Rojters.

Ranije danas, potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin izjavio je da je Saudijska Arabija pokazala interesovanje za kupovinu ruskih raketnih sistema S-400, nakon što je Turska za isti sistem protivvazdušne odbrane već uplatila avans. 

"Postoji interesovanje, naravno. Pregovori o S-400 napreduju, ali još nema konačnih odluka", rekao je Rogozin govoreći o pregovorima sa Saudijskom Arabijom, prenio je Tas. 

Rogozin je dodao da se o vojno-tehničkoj saradnji sa Saudijskom Arabijom razgovaralo iza zatvorenih vrata. 

Krajem septembra pomoćnik predsjednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin rekao je da će Rusija Turskoj isporučiti sistem protivvazdušne odbrane S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći da dobije i proizvodnu tehnologiju za taj sistem. 

Kožin je tada naveo da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo. 

S-400 "trijumf" je najnoviji protivavionski raketni sistem dalekog dometa koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete.

Preporučujemo za Vas