Kina zasijavanjem oblaka planira da zaštiti ovogišnju žetvu od suše

Fabrike u provinciji Sečuan zatvorene su prošle nedjelje kako bi se uštedjela energija za domove, gdje je veća upotreba klima uređaja zbog velike vrućine i temperatura i do 45 stepeni Celzijusa

9908 pregleda 0 komentar(a)
Pogled iz vazduha na isušena polja u selu Fujuan, Foto: Reuters
Pogled iz vazduha na isušena polja u selu Fujuan, Foto: Reuters

Kina će pokušati da zaštiti ovogodišnju žetvu od rekordne suše "zasijavanjem oblaka", koristeći reagense za stvaranje kiše.

Fabrike u provinciji Sečuan zatvorene su prošle nedjelje kako bi se uštedjela energija za domove, gdje je veća upotreba klima uređaja zbog velike vrućine i temperatura i do 45 stepeni Celzijusa.

Narednih 10 dana su ključni za usjeve pirinča u južnoj Kini, rekao je ministar poljoprivrede Tang Renđijan, prenose mediji.

Kineske vlasti preduzeće hitne korake da "obezbijede jesenju žetvu" koja čini 75 odsto godišnjeg prinosa, rekao je Tang u petak.

Vlasti će "pokušati da povećaju kišu" utičući na oblake i prskanjem usjeva "sredstvom za zadržavanje vode", saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.

Smanjen prinos od žetve u Kini imao bi globalne posljedice jer bi uticao na rast uvoza, što bi dodatno povećalo pritisak na inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Bonus video: