Zabrana abortusa širi se Sjedinjenim Državama

Vašington post piše da je 21 milion žena širom SAD ostao bez prava na pobačaj ili im je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država

3541 pregleda 1 komentar(a)
Dio demonstranata koji se protive abortusima, Foto: Reuters
Dio demonstranata koji se protive abortusima, Foto: Reuters

Zakon o zabrani abortusa stupio je u četvrtak na snagu u još tri američke savezne države, dodatno ograničavajući pristup pobačaju u Sjedinjenim Državama, dva mjeseca od kako je Vrhovni sud donio istorijsku odluku da ukine to pravo na saveznom nivou.

Vašington post piše da je 21 milion žena širom SAD ostao bez prava na pobačaj ili im je pristup znatno ograničen u najmanje 13 država, prenosi Hina.

Tenesi, Teksas i Ajdaho, države u kojima su na vlasti republikanci, pridružili su se desetini drugih država koje su donijele privremene zabrane predviđajući odluku Vrhovnog suda.

Vrhovni sud, u kojem je od devet sudija njih šest konzervativaca, donio je 24. juna odluku da ukine ustavno pravo na abortus koje je bilo na snazi skoro 50 godina i vratio je svakoj državi nadležnost za sama donosi zakon o tom pitanju.

Takva odluka je podigla političku buru i pitanje abortusa dovela u centar kampanje za parlamentarne izbore, koji bi trebalo da se održe u novembru.

Bonus video: