Bivši ljevičarski predsjednik značajno vodi ispred Bolsonara u anketama

Lula je rekao da će uvesti nove mehanizme za istragu svih u svojoj vladi optuženih za korupciju i kazniti ih ako se dokaže da su krivi

5190 pregleda 1 komentar(a)
Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters

Bivši brazilski ljevičarski predsjednik Luis Injasio Lula da Silva, koji je proveo 19 mjeseci u zatvoru zbog mita, obećao je da će suzbiti korupciju bude li izabran na predsjedničkim izborima u oktobru, a po anketama je ispred sadašnjeg predsjednika Bolsonara.

Lula je u intervjuu na televiziji rekao da će uvesti nove mehanizme za istragu svih u svojoj vladi optuženih za korupciju i kazniti ih ako se dokaže da su krivi, prenosi Hina.

Lula, koji je vodio Brazil od 2003. do 2010, bio je osuđen u najvećoj korupcijskoj istrazi koja je desetinee političara i poslovnih ljudi poslala u zatvor zbog mita. Luli su osude kasnije poništene, što mu je omogućilo da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima.

"Želim se vratiti kako bih ovoga puta bolje radio", izjavio je Lula, čija je nasljednica u stranci Radnička stranka Dilma Rusef opozvana usred recesije.

Lula ima dvocifrenu prednost u anketama u odnosu na svog krajnje desnog suparnika, predsjednika Žaira Bolsonara, u najpolarizovanijoj izbornoj trci u Brazilu u posljednjih nekoliko decenija. Obećao je da će otvoriti radna mjesta i obnoviti rast u toj najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, te vladati vjerodostojno i stabilno.

Lula je rekao kako je snažan brazilski poljoprivredni sektor dobro prošao tokom njegova dva predsjednička mandata, kada je Brazil uživao u ekspanziji robe. Bolsonaro, kojeg podržava farmerski lobi, u svom je mandatu ublažio ekološka pravila i zamrznuo potraživanja autohtonog zemljišta.

Bonus video: