Napadi nožem u Kanadi: Ubijeno najmanje 10 ljudi, 15 povrijeđeno

Dvojica osumnjičenih - Dejmien Sanderson i Majls Sanderson su u bjekstvu i smatraju se naoružanim i opasnim

6550 pregleda 0 komentar(a)
Sa uviđaja, Foto: Reuters
Sa uviđaja, Foto: Reuters

Najmanje 10 ljudi je ubijeno, a još 15 je povrijeđeno napadima nožem u kanadskoj provinciji Saskačevan, saopštila je policija, prenosi BBC.

Žrtve su pronađene na 13 lokacija u Džejms Smit Kri Nejšnu, autohtonoj zajednici sa oko 2.000 stanovnika i u obližnjem selu Veldon.

Dvojica osumnjičenih - Dejmien Sanderson i Majls Sanderson su u bjekstvu i smatraju se naoružanim i opasnim.

Postavljeni su kontrolni punktovi, na kojima policija identifikuje vozača i savjetuje im da ne prevoze auto-stopere.

"Šokiran sam i razoren užasnim napadima danas. Kao Kanađani, tugujemo sa svima koji su pogođeni ovim tragičnim nasiljem i sa narodom Saskačevana", poručio je premijer Džastin Trudo, prenosi Rojters.

Stanovnicima je rečeno da se sklone na mjestu, jer se masovna potraga nastavlja na ogromnom geografskom području, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ne napuštajte sigurnu lokaciju. Budite oprezni i dozvolite drugima da uđu u svoju rezidenciju", tvitovala je kraljevska kanadska konjička policija Saskačevan(RCMP).

Proglašeno je vanredno stanje u Džejms Smit Kri Nejšnu.

A upozorenje o opasnoj osobi poslato je na sve mobilne telefone u provincijama Saskačevan, Manitoba i Alberta - ogromna regija- skoro polovina Evrope.

To je jedan od najsmrtonosnijih akata masovnog nasilja koje je Kanada ikada vidjela.

Na brifingu za novinare u nedjelju uveče, policija je rekla da bi moglo biti više povrijeđenih od 15 za koje su već znali, a koji su odvezeni u bolnicu.

Ronda Blekmor, zapovjednica RCMP-a Saskačevana, rekla je da su neke osobe možda bile meta dvojice osumnjičenih, dok se vjeruje da su drugi "napadnuti nasumično".

Bonus video: