SAD razmatraju sankcije prema entitetima povezanim sa Iranom nakon napada na Ruždija

Ruždi, koji je proveo godine pod policijskom zaštitom nakon što su iranski lideri pozvali na njegovo pogubljenje zbog knjige "Satanski stihovi" iz 1988. godine, izboden je više puta prije planiranog predavanja u njujorškom institutu 12. avgusta

7701 pregleda 2 komentar(a)
Hadi Matar, Foto: Reuters
Hadi Matar, Foto: Reuters

Administracija predsjednika Sjedinjenih Država razmatra sankcije protiv entiteta povezanih sa Iranom zbog ohrabrivanja napada na Salmana Ruždija, prenosi Vol strit žurnal pozivajući se na izvore.

Poznati pisac izboden je prošlog mjeseca na jednom događaju u Njujorku.

Sankcije koje se razmatraju uključuju ograničavanje pristupa ovih subjekata globalnom finansijskom sistemu.

"Neki od njih su ponudili nagrade za ubistvo gospodina Ruždija, za šta SAD vjeruju da motiviše takve napade", naveli su izvori.

Ruždi, koji je proveo godine pod policijskom zaštitom nakon što su iranski lideri pozvali na njegovo pogubljenje zbog knjige "Satanski stihovi" iz 1988. godine, izboden je više puta prije planiranog predavanja u njujorškom institutu 12. avgusta. Federalne vlasti istražuju šta je motivisalo osumnjičenog napadača, Hadija Matara, čovjeka iz Nju Džersija libanskog porekla.

Američki zvaničnici kažu da su elementi iranskog režima odgovorni zbog svoje podrške fetvi, ili islamskom ediktu, koji je izdao tadašnji vrhovni vođa zemlje ajatolah Ruholah Homeini 1989. i zahtijevao smrt Ruždija zbog "Satanskih stihova". Roman je izazvao uzbunu među nekim muslimanima, koji su ga nazvali bogohuljenjem.

Još nije donijeta odluka o sankcijama.

Fondacija 15. Khordad, dobrotvorna organizacija koja djeluje pod nadzorom Kancelarije vrhovnog vođe raspisala je nagrada od oko 2,5 miliona dolara za glavu Ruždija 1997. godine. Ta nagrada je povećana na 2,8 miliona dolara krajem 1998. godine, a zatim na 3,3 miliona dolara 2012. Organizacija se nije oglašavala nakon napada na pisca.

Iranske medijske organizacije, uključujući poluzvaničnu novinsku agenciju Fars, takođe su se javno obavezale da će doprinijeti nagradi. U 2016. godini, 40 iranskih državnih novina dodalo je 600.000 dolara na nagradu za ubistvo Ruždija.

Ministarstvo finansija SAD i Stejt department odbili su da komentarišu predložene sankcije.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je nakon napada na Ruždija da će kao odgovor upotrijebiti "svako odgovarajuće sredstvo koje nam je na raspolaganju", prozvavši Iran kao krivac.

"Iranske državne institucije su generacijama podsticale nasilje protiv Ruždija, a državni mediji su nedavno likovali zbog atentata na njegov život", rekao je tada Blinken.

Iranska vlada je negirala umiješanost u napad, umjesto toga okrivljujući Ruždija.

Pišući "Satanske stihove", Ruždi se "izložio gnijevu i bijesu naroda", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani nakon napada.

Odnosi SAD sa Iranom i dalje su na ivici uprkos naporima Bajdenove administracije da oživi nuklearni sporazum iz 2015. godine. Taj sporazum je ukinuo većinu međunarodnih sankcija Teheranu u zamjenu za stroga, ali privremena ograničenja njegovog nuklearnog programa. Trampova administracija povukla je SAD iz sporazuma 2018. Poslije skoro 18 mjeseci pregovora, zapadni zvaničnici kažu da izgledi za skori sporazum o obnavljanju sporazuma blijede nakon što je Iran pooštrio zahtjeve u posljednjem trenutku.

Vašington je Teheranu ponudio ublažavanje sankcija u njegovoj ekonomiji, ali administracija nije voljna da ublaži sve sankcije, posebno one koje ciljaju na iranske programe naoružanja i Korpus garde Islamske revolucije, elitnu vojnu jedinicu koju su SAD označile kao terorističku grupu. Mnoge sankcije vezane za ljudska prava i terorizam takođe će ostati na snazi prema obnovljenom sporazumu.

Iranski zvaničnici su godinama odbijali da preduzmu korake da se fetva Homeneija protiv Ruždija poništi, rekavši da je to mogao poništiti samo sveštenik, koji je umro 1989. godine.

Više iranskih vlada saopštilo je da 15. Khordad fondacija nije vladin entitet, ali je odbijala daje osudi.

Bonus video: