Stejt department upozorava na spoljne napore da se pregovara o oslobađanju Amerikanaca u Rusiji

"Želimo da budemo sigurni da svi spoljni napori budu u potpunosti i transparentno koordinisani sa nama", rekao je Prajs

3192 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki Stejt department kaže da bi napori privatnih građana da posreduju u oslobađanju Amerikanaca zatočenih u Rusiji mogli da zakomplikuju pokušaje vlade da vrati građane SAD kući.

Komentari portparola Neda Prajsa došli su kao odgovor na pitanja o izvještajima da je bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson, koji vodi centar specijalizovan za pregovore o oslobađanju zatvorenika i talaca, otputovao u Rusiju ove nedjelje.

Prajs je nagovijestio da svaki spoljni napor da se obezbijedi oslobađanje pritvorenih Amerikanaca u inostranstvu treba da bude u potpunosti koordinisan sa odjeljenjem i da takvi pokušaji rizikuju da zakomplikuju stvari.

"Želimo da budemo sigurni da svi spoljni napori budu u potpunosti i transparentno koordinisani sa nama", rekao je Prajs. "U ovom slučaju vjerujemo da svi napori koji izlaze van tog zvanično određenog kanala imaju potencijal da zakomplikuju ono što je već izuzetno komplikovan izazov sa kojim se suočavamo".

Ričardson je ove nedjelje održao sastanke u Rusiji, prema izvoru upoznatom sa tim pitanjem kojeg citira Rojters. Rečeno je da radi na oslobađanju zvijezde Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (VNBA) Britni Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana.

Prajs je rekao da Ričardsonovo putovanje nije koordinisano sa američkom ambasadom u Moskvi. Kremlj nije komentarisao Ričardsonovo putovanje. "Nije bilo sastanaka u Kremlju", rekao je portparol Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva. "Nemam šta da vam kažem na ovu temu".

Ričardsonov portparol rekao je da nije u mogućnosti da da komentar. Ričardson centar je takođe rekao da ne može da komentariše slučaj, navodi Rojters.

Grajner je 4. avgusta osuđena na devet godina kazne u ruskom zatvoru zbog optužbi za šverc droge. Vilan je 2020. osuđen na 16 godina zatvora nakon što je osuđen za špijunažu.

Sjedinjene Države su u avgustu saopštile da su iznijele "značajnu ponudu" da obezbijede oslobađanje dvoje Amerikanaca. Vašington je ponudio da zamijeni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za Grajner i Vilana, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa situacijom.

Bonus video: