Kirgistan i Tadžikistan se međusobno optužuju za kršenje primirja

Kirgistanska pogranična služba je navela da je tadžikistanska vojska četiri puta iz minobacača pogodila kirgistanske pogranične vojne položaje

4026 pregleda 2 komentar(a)
Oklopni transporter vojske Kirgistana u provinciji Batken, Foto: Reuters
Oklopni transporter vojske Kirgistana u provinciji Batken, Foto: Reuters

Kirgistan i Tadžikistan se uzajmno optužuju za nova kršenja primirja koje je sinoć stupilo na snagu poslije oružanih sukoba na više tačaka na njihovoj granici.

U današnjem saopštenju kirgistanska pogranična služba je navela da je tadžikistanska vojska četiri puta iz minobacača pogodila kirgistanske pogranične vojne položaje.

Incidenti su prijavljeni u kirgistanskim oblastima Oš i Batken na jugu zemlje.

"Očekuju se pregovori izmedju kirgistanske i tadžikistanske pogranične službe", navodi se u saopštenju.

S druge strane, tadžkistanska pogranična služba javila je da je situacija na granici relativno mirna jutros u 10.00 (7.00 sati po srednjoevropskom vremenu). Ona je optužila kirgistansku vojsku za kršenja primirja.

Kako je navedeno, pucano je na granične zone Tadžikistana iz mjesta u kirgistanskoj oblasti Batken.

"Takođe primjećujemo da je kirgistanska vojska na granicu šalje pojačanja u ljudstvu i oružju", dodaje se.

Predsjednik Kirgistana Sadir Žaparov i njegov tadžikistanski kolega Emomali Rahmon dogovorili su juče na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu prekid vatre i povlačenje trupa, nakon sukoba na granici dvije zemlje.

Borbe su izbile u četvrtak duž granice kada su kirgistanske i tadžikistanske snage razmijenile vatru poslije graničnog spora.

Prema posljednjem bilansu, sa kirgistanske strane ima 24 mrtvih i 103 ranjenih u sukobima. Kirgistanske vlasti takodje navode da ima desetine hiljada raseljenih.

Tadžikistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo jutros da ima poginulih civila u Tadžikistanu tokom kršenja primirja, ne navodeći broj.

U razmeni vatre izmedju dve zemlje početkom nedjelje su poginula dvojica tadžikistanskih graničara a više njih je ranjeno.

Na granici izmedju Tadžkistana i Kirgistana redovno izbijaju sukobi. Gotovo polovina zajedničke granice duge 970 kilometara je sporna od raspada Sovjetskog Saveza. Posljednjih godina ima napretka u demarkaciji granice, ali taj posao se obavlja sporo.

U izbijanju nasilja u aprilu 2021. više od 50 ljudi je stradalo a strahovalo se da bi sukobi mogli da se pojačaju.

Bonus video: