Filipini zatvaraju 175 ofšor kompanija za kockanje, deportuju 40.000 kineskih radnika

“Ovakav potez su pokrenuli izvještaji o ubistvima, otmici i drugim zločinima koje su kineski državljani počinili nad svojim sugrađanima”

4362 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Filipini će zaustaviti rad 175 ofšor kompanija za kockanje i deportovati oko 40.000 kineskih radnika, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde u ponedjeljak, u sklopu obračuna s industrijom internet igara.

Sektor igara na sreću se pojavio na Filipinima 2016. godine i eksponencijalno je rastao, jer su operateri iskoristili liberalne zakone o igrama na sreću u zemlji kako bi ciljali korisnike u Kini, gdje je kockanje zabranjeno, prenosi bankar.me.

Na svom vrhuncu, filipinski ofšor operateri za kockanje, ili POGO, zapošljavali su više od 300.000 kineskih radnika, ali pandemija i viši porezi natjerali su mnoge da rade negdje drugo.

“Ovakav potez filipinske vlade su pokrenuli izvještaji o ubistvima, otmici i drugim zločinima koje su kineski državljani počinili nad svojim sugrađanima”, poručeno je iz Ministarstva pravde.

POGO koje su na meti zatvaranja, imale su dozvole koje su istekle ili su im oduzete, zbog kršenja propisa kao što je neplaćanje državnih taksi, kazali su iz Ministarstva pravde, dodajući da će deportacija kineskih radnika početi sljedećeg mjeseca.

Vlada je ostvarila 7,2 milijarde pezosa (122,21 milion dolara) 2020. i 3,9 milijardi prošle godine samo od naknada za POGO, navodi Ministarstvo finansija.

Ekonomisti procjenjuju da se znatno veći iznos troši na poreze, potrošnju radnika i iznajmljivanje kancelarija, prenosi CNN.

Kineska ambasada u Manili u saopštenju navodi da Peking podržava deportaciju i suzbijanje zločina povezanih s POGO, dodajući da se vlada “čvrsto protivi i preduzima oštre mjere za borbu protiv kockanja”.

Filipinski regulator, koji je nedavno rekao da je bilo 30 licenciranih POGO firmi u odnosu na 60 prije pandemije, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Bonus video: