Djevojka čija je smrt zapalila Iran klonila se politike

Porodica preminule Iranke pokušava da shvati što se dogodilo pošto je uhapšena zbog uskih pantalona

17315 pregleda 10 komentar(a)
Protesti zbog smrti Mahse Amini u Berlinu, Foto: Rojters
Protesti zbog smrti Mahse Amini u Berlinu, Foto: Rojters

Mlada Iranka Mahsa Amini, čija je smrt u policijskom pritvoru izazvala nacionalne proteste, bila je stidljiva, povučena djevojka iz malog grada koja se nikada nije suprotstavljala vjerskom rukovodstvu zemlje niti islamskim pravilima oblačenja, kazali su za Rojters izvori bliski porodici.

Aminijeva, iz sjeverozapadnog kurdskog grada Sakez, preminula je u bolnici tri dana nakon hapšenja. Njena smrt je izazvala najveće opozicione demonstracije od kako su vlasti ugušile proteste zbog rasta cijena goriva 2019, kada je ubijeno 1500 ljudi.

Vlasti su u saopštenju negirale da je Aminijeva tučena u pritvoru i insistiraju da je uzrok njene smrti iznenadni prestanak rada srca, moguće kao rezultat ranijih zdravstvenih problema. Međutim, porodica negira da je ova 22-godišnjakinja ranije patila od zdravstvenih problema.

Aminijeva se klonila politike i gledala svoja posla, čemu pribjegava veliki broj Iranaca nadajući se da tako neće upasti u nevolju u Islamskoj Republici, kazala su za Rojters dva izvora bliska porodici.

Mahsa Amini
foto: Beta/AP

Međutim, 13. septembra Aminijeva je platila visoku cijenu što nije obratila pažnju na svaki detalj odjeće prilikom porodične posjete stricu u Teheranu.

Uhapšena je ubrzo nakon što je izašla iz voza u prijestonici.

Aminijeva se suočila sa takozvanom policijom za moral, jedinicom čiji je zadatak da hapsi ljude koji krše konzervativni iranski kodeks oblačenja kako bi “promovisali vrlinu i spriječili porok”.

Tipična jedinica policije za moral sastoji se od muških i ženskih članova u kombiju koji patroliraju ulicama ili čekaju na prometnim javnim mjestima kako bi kažnjavali ono što smatraju neprikladnim ponašanjem i oblačenjem.

Njen zločin je bio taj što je nosila uske pantalone.

Aminijeva i njen brat su molili za milost, rekavši da nijesu upoznati sa pravilima u Teheranu. Molila je brata da im ne dozvoli da je odvedu. Brat ju je čekao ispred Vozara pritvornog centra policije za moral. Poslije dva sata kola hitne pomoći su stigla da je prebace u bolnicu. Porodica je na kraju pronašla djevojku u Kasra bolnici.

Ljekari nijesu porodici davali infromacije i oni nijesu imali pristup snimcima skenera. U mrtvačnici njeno tijelo je bilo pokriveno na takav način da njen otac nije mogao da vidi ništa osim malog dijela njene noge koji je bio u modricama, kazali su izvori za britansku agenciju.

Žene koje su uhapšene zajedno sa Mahsom kazale su njenom ocu da su je tukli u kombiju kojim je prebačena. Plakala je i molila policiju da je puste, rečeno je njenom ocu.

”Policija je kazala ocu da kamera unutar kombija nije radila. Stoga, porodica ne zna šta se dogodilo u kombiju niti u pritvoru”, kazao je jedan od izvora bliskih porodici.

”Oni ne vjeruju u snimak koji su objavile vlasti, a koji pokazuje da je odjednom pala u policijskoj stanici. Porodica vjeruje da je snimak montiran”.

U jednom trenutku, ukradeno su joj snovi da će se udati i imati porodicu pošto završi fakultet. “Željela je da živi normalno i srećno”, kazao je jedan izvor.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je kazao da je naredio istragu o smrtu Aminijeve.

Zvaničnici tvrde da je 41 osoba, uključujući pripadnike policije i provladine milicije stradalo tokom protesta. Međutim, iranski aktivisti za ljudska prava prijavljuju mnogo veći broj žrtava.

Distancirani od politike, porodica Aminijeve još pokušava da shvati šta se dogodilo.

Njena majka insistira da je Mahsa pravilno nosila hidžab. Tokom sahrane uporno je ponavljala: “Zašto, zašto? Moja kćerka je pravilno nosila hidžab i kaput joj je bio dugačak i crn, ne znam zašto je uhapšena”.

”Gdje je moja kćerka? Gdje je moje dijete?”, ponavlja ona svakodnevno, kazali su upućeni izvori.

U saopštenju bolnice na Instagramu, koje je kasnije povučeno, navedeno je da je ona bila moždano mrtva kada je stigla kod njih. “Sprovedena je reanimacija na pacijentkinji i povraćen je srčani ritam, a pacijentkinja je primljena na odjeljenje intenzivne njege”, saopštila je bolnica. “Međutim, nažalost nakon 48 sati u petak, ponovo je imala srčani udar, usljed moždane smrti. Uprkos naporima, medicinski tim nije uspio da je oživi i ona je preminula”.

Iranske vlasti su kazale rođacima Aminijeve da izbjegavaju da pričaju o njenom slučaju, kazala su dva izvora bliska porodici. Njen otac, majka i stric ne odgovaraju na telefonske pozive, navodi Rojters.

Bonus video: