"Bolsonarizmo" opstaje uprkos predviđanjima

"Protivno svim predviđanjima, osvojili smo dva miliona glasova više ove godine nego 2018", objavio je Bolsonaro na društvenim mrežama

25922 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: Reuters
Bolsonaro, Foto: Reuters

Izborni trijumf saveznika brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara donio je njegovoj partiji najveći broj mjesta u oba doma Kongresa, naglašavajući snagu njegovog konzervativnog pokreta čak i ukoliko on ne uspije da osvoji reizbor u drugom krugu izbora.

Njegova desničarska Liberalna partija (PL), osvojila je 99 mjesta u donjem domu koji ima 513 članova, što je više u odnosu na 77 koliko je imala do sada, a desno orijentisane partije saveznice Bolsonara sada kontrolišu polovinu doma.

Veće iznenađenje glasanja u nedjelju dogodilo se u Senatu gdje je Bolsonarova partija osvojola 13 od ukupno 27 mjesta, sa još moguća dva mjesta u drugom krugu, kazao je portparol partije.

"Protivno svim predviđanjima, osvojili smo dva miliona glasova više ove godine nego 2018", objavio je Bolsonaro danas na društvenim mrežama.

"Dobili smo najveći broj mjesta u donjem domu i u Senatu, što je bio naš glavni prioritet", poručio je on.

Bolsonaro je učestvovao u izboru saveznika za Senat, poput bivših ministara Damares Alves i Paula Pontesa, koji su prema anketama zaostajali za rivalima.

Alves, evanđelistička sveštenica, porazila je u trci za Senat kandidata iz Bolsonarove partije.

Zbog snažnog učinka desnice u trkama za guvernere i parlament, naročito na jugoistoku Brazila, Bolsonaro je veliki pobjednik izbora.

On je takođe uskratio ljevičarskom predsjedničkom rivalu Luisu Injasiju Luli da Silvi apsolutnu pobjedu u prvom krugu i konsolidovao političku bazu koja mu može pomoći da vlada ako pobijedi u drugom krugu izbora 30. oktobra.

Silva
Silvafoto: Reuters

Mada većina političkih analitičara i dalje smatra da će Lula pobijediti, njegova pobjeda više nije tako izvjesna.

Lulina Radnička partija osvojila je još deset mjesta u donjem domu Kongresa, gdje ostaje druga po veličini partija sa 68 poslanika. Međutim, ako bude izabran Lula će se suočiti sa poteškoćom da progura zakone u konzervativnom Kongresu.

Bolsonarovi saveznici takođe su ostvarili uspjeh i na izborima za guvernere.

"Ovo je najveća pobjeda patriota u istoriji Brazila: U 60 odsto brazilske teritorije upravljaće oni koji brane naše vrijednosti i bore se za sliobodniju državu", objavio je on na Tviteru.

Lula je optimistično komentarisao rezultat, rekavši da se raduje još jednom mjesecu kampanje i prilici da se lično u debatama suoči sa Bolsonarom.

Bonus video: