Bivši zaposlenik NSA optužen za špijunažu za Ruse ostaje u zatvoru

Dalke, koji se izjasnio da nije kriv, uhapšen je 28. septembra u Denveru nakon što su vlasti saopštile da je koristio sigurnu vezu koju su uspostavili istražitelji za prenos povjerljivih dokumenata

1851 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište NSA u Merilendu, Foto: Shutterstock
Sjedište NSA u Merilendu, Foto: Shutterstock

Bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) optužen za pokušaj prodaje povjerljivih podataka Rusiji ostaće iza rešetaka dok bude procesuiran, presudio je sudija 11. oktobra, javlja AP.

Tridesetogodišnji Jareh Sebastian Dalke suočava se sa mogućom doživotnom robijom zbog navodnog dijeljenja dokumenata nakon što je obećao da neće otkriti informacije koje je dobio dok je radio u NSA.

Sudija za prekršaje S. Kato Kruz rekao je da mogućnost doživotnog zatvora, kao i simpatije koje je navodno iskazao prema Rusiji, čine Dalkea osobom za koju postoji rizik da će pobjeći.

Pomoćnica američkog tužioca Julia Martinez tvrdila je da vlada ne zna da li je Dalke dobio više informacija od NSA koje su pohranjene negdje drugdje ili ih je možda zapamtio. I on ima motivaciju da proda više tajni ako bude oslobođen, rekla je.

“On zna kako zaraditi novac. Prodajte tajne Rusiji”, rekla je Martinez.

Dalke, koji se izjasnio da nije kriv, uhapšen je 28. septembra u Denveru nakon što su vlasti saopštile da je koristio sigurnu vezu koju su uspostavili istražitelji za prenos povjerljivih dokumenata.

U izjavi o hapšenju navedeno je da govori osnovni španski i ruski i da je pokušao da potvrdi da tajni agent zapravo radi za stranu vladu.

Dalke je radio za NSA kao dizajner sigurnosti informacionih sistema tokom ljeta 2022. Jedan od njegovih advokata, David Kraut, rekao je da je Dalkeov pristup povjerljivim informacijama bio ograničen jer je radio u NSA manje od mjesec dana.

Vojni veteran je navodno rekao tajnom agentu da ima 237.000 dolara dugova i da je odlučio da radi sa Rusijom jer je njegovo naslijeđe "vezano" za Rusiju.

Bonus video: