Tropska oluja na Filipinima izazvala poplave: Stradalo 72 ljudi

Oluja nazvana Nalgae izazvala je najviše nevolja u provinciji Maguindanao na ostrvu Mindanao zbog velikih poplava oko grada Kotabatoa

2888 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Filipina, Foto: Reuters
Detalj sa Filipina, Foto: Reuters

Na Filipinima su zabilježena 72 smrtna slučaja od tropske oluje Nalgae koja je izazvala poplave u južnim provincijama, saopštila je u subotu agencija za katastrofe te zemlje, prenosi Rojters.

Registrovano je i 33 povrijeđenih i 14 nestalih osoba, rekao je portparol agencije za katastrofe Bernardo Rafaelito Alehandro radio stanici DZMM.

Radio Slobodna Evropa je prenio raniji bilans prema kojem je u poplavama i klizištima koje je izazvala tropska oluja nastradalo je najmanje 45 ljudi.

Oluja nazvana Nalgae izazvala je najviše nevolja u provinciji Maguindanao na ostrvu Mindanao zbog velikih poplava oko grada Kotabatoa.

Oluja Nalgae se kreće prema sjeveru Filipina, gdje glavni grad Manila očekuje obilne kiše.

Spasilačke ekipe su izvukle tijela nastradalih iz mulja nakon odrona. Olujni vjetrovi dostižu udare do 95 kilometara na sat.

Obalska straža obustavila je trajektni saobraćaj u većem dijelu arhipelaga, gdje mnogi ljudi svakodnevno putuju brodovima. Obalska straža je evakuisala ljude u skloništa.

Obilna kiša počela je u četvrtak, 27. oktobra, a očekuje se da će oluja dostići vrhunac ovog vikenda. Oluja je takođe do zatvaranja škola i prestanak saobraćaja.

Ranije u subotu, 29. oktobra zvaničnici su izvijestili o broju mrtvih od 72, ali taj je broj smanjen.

Filipine obično pogodi 20 tajfuna ili tropskih oluja godišnje. Dolaze iz Tihog okeana, a Nalgae nije naročito jaka oluja, međutim, zahvatila je veliku površinu zemlje i donosi jake padavine.

Neka područja su zabilježila najveću dnevnu količinu padavina. Poplavne bujice i klizišta uvijek su jedna od najvećih opasnosti na Filipinima, zbog nestabilnog geografskog položaja i iskrčenih planinskih šuma.

Izdata su upozorenja zbog mogućih odrona blata na padinama najvećih vulkana.

Hitne službe dobro su uvježbane u reakcijama na velike oluje, ali ogromne količine vode otežale su spašavanje zaglavljenih ljudi.

Bonus video: