Najsmrtonosnija godina za Palestince

Izaslanik UN pozvao na hitnu akciju kako bi se smirila “eksplozivna situacija”

15526 pregleda 18 komentar(a)
Sa sahrane Palestinca koji je ubijen u Nablusu, Foto: Rojters
Sa sahrane Palestinca koji je ubijen u Nablusu, Foto: Rojters

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok rekao je da je 2022. na putu da bude najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako su UN počele da prate smrtne slučajeve 2005.

On je pozvao na hitnu akciju kako bi se smirila “eksplozivna situacija” i krenulo ka obnavljanju izraelsko-palestinskih pregovora.

Tor Vensland je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN izjavio da je ponovo došlo do erupcije “rastućeg beznađa, gnjeva i napetosti” u “smrtonosni ciklus nasilja koji je sve teže obuzdati” i da je “previše ljudi, uglavnom Palestinaca, ubijeno i ranjeno”.

Specijalni koordinator za bliskoistočni mirovni proces rekao je da pogoršanje na Zapadnoj obali i trenutna napeta situacija proizilaze iz decenija nasilja koje je uzelo danak nad Izraelcima i Palestincima, produženog odsustva pregovora i neuspjeha da se riješe ključna pitanja koja podstiču izraelsko-palestinski sukob, prenio je AP.

Palestinac tokom sukoba sa izraelskim snagama u Hebronu
Palestinac tokom sukoba sa izraelskim snagama u Hebronufoto: Reuters

Venesland je istakao da je palestinskim zvaničnicima i frakcijama, izraelskim zvaničnicima i međunarodnoj zajednici u posljednjih nekoliko nedjelja uputio jasnu poruku - da je smirivanje situacije i preokretanje negativnih trendova na terenu neposredni prioritet, ali da cilj mora biti snaženje Palestinske uprave i povratak na politički proces.

Izaslanik UN je rekao da su izraelske snage bezbjednosti prošlog mjeseca ubile 32 Palestinca, uključujući šestoro djece, a njih 311 je povrijeđeno tokom demonstracija, sukoba, racija i hapšenja, napada i navodnih napada na Izraelce. Dva pripadnika izraelskih snaga su ubijena, a 25 izraelskih civila je ranjeno od strane Palestinaca tokom pucnjave i sukoba, gađanja kamenicama i molotovljevim koktelima i drugih incidenata u istom periodu, rekao je Venesland.

On je dodao da je u septembru zabilježen “nagli porast fatalnog nasilja” te da se očekuje da 2022. bude najsmrtonosnija na Zapadnoj obali.

Privođenje Palestinca u Hebronu
Privođenje Palestinca u Hebronufoto: Reuters

Više od 125 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine.

Sukobi su pojačani otkako je u seriji palestinskih napada na proljeće poginulo 19 osoba u Izraelu. Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Međutim, među žrtvama su i mladići koji su gađali kamenicama protestujući zbog upada, kao i drugi koji nisu učestvovali u sukobima

Više od 125 Palestinaca je ubijeno u borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine

Nasilje na Zapadnoj obali je u porastu uoči izbora u Izraelu u utorak.

Visoka komesarka UN za ljudska prava u petak je rekla novinarima da je zabrinuta da bi izraelska „nezakonita ciljana ubistva“ na okupiranoj Zapadnoj obali mogla dovesti do eskalacije.

Palestinska uprava, na čelu sa Mahmudom Abasom, koja imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, koordiniše bezbjednost sa Izraelom. Ta saradnja je duboko nepopularna među Palestincima koji se bune protiv 55-godišnje izraelske okupacije.

Bonus video: