Kina objavila bijelu knjigu sa vizijom razvoja interneta u novoj eri

"Nastojimo da ostvarimo ciljeve razvoja zasnovanog na inovacijama, bezbjednosti, jednakosti, poštovanju, otvorenosti i zajedničkim interesima u sajber prostoru, tako da sajber prostor bude zajednica koja koristi cijelom čovječanstvu"

3891 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je objavila bijelu knjigu u kojoj je predstavila svoju viziju razvoja interneta i upravljanja u novoj eri.

U juče objavljenoj bijeloj knjizi nazvanoj "Zajednički izgradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću u sajber prostoru", Kina je ocrtala izglede za međunarodnu saradnju, navodi Kineska medijska grupa.

U knjizi koju je objavila kineska Kancelarija za informisanje Državnog savjeta navodi se da je odgovornost cjelog čovječanstva da dobro razvija, koristi i upravlja internetom i da ga učini korisnijim za čovječanstvo.

Kina, kao najveća zemlja u razvoju i zemlja sa najvećim brojem korisnika interneta, "razumije osnovne trendove informacionog doba, podržava pristup usredsrijeđen na ljude i globalno upravljanje zasnovano na opsežnim konsultacijama, zajedničkom doprinosu i zajedničkim koristima", piše u bijeloj knjizi.

"Nastojimo da ostvarimo ciljeve razvoja zasnovanog na inovacijama, bezbjednosti, jednakosti, poštovanju, otvorenosti i zajedničkim interesima u sajber prostoru, tako da sajber prostor bude zajednica koja koristi cijelom čovječanstvu", dodaje se u bijeloj knjizi.

U bijeloj knjizi se navodi i da je Kina spremna da ojača snagu u sajber prostoru i digitalnim tehnologijama i ukazuje da je postignut napredak u jačanju digitalne ekonomije.

Do juna 2022. godine u Kini je bilo 1,05 milijardi korisnika interneta, navodi se i dodaje da je ta zemlja svjetski lider u 5G standardima i tehnologiji sa 1,85 miliona 5G tornjeva i 455 miliona pretplatnika 5G mobilnih telefona.

Bonus video: