Upozorenje, a ne pregovori o okončanju rata

Bijela kuća je naglasila da se šef CIA Vilijam Berns sastao sa Sergejem Nariškinim u Ankari kako bi upozorio protiv upotrebe nuklearnog oružja i istakla da je Kijev unaprijed obaviješten o sastanku

28816 pregleda 6 komentar(a)
Vilijam Berns, Foto: Rojters
Vilijam Berns, Foto: Rojters

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns sastao se juče sa svojim ruskim kolegom u Turskoj kako bi upozorio Rusiju da ne upotrebljava nuklearno oružje u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća. Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD izričito je naglasio da Bernsov sastanak u Ankari ni na koji način nije pokušaj pregovora o okončanju rata u Ukrajini i da je Kijev unaprijed obaviješten o sastanku.

Susret između američkih i rusih obavještajnih šefova događa se u trenutku koji pojedini zvaničnici u administraciji predsjednika SAD Džoa Bajdena smatraju prilikom za moguće mirovne pregovore jer se očekuje usporavanje borbi tokom zime.

"Tokom zime će vjerovatno biti statično; biće borbi, ali će biti relativno statične i onda se otvara prozor mogućnosti za pregovore", kazao je prošle nedjelje Mark Majli, načelnik generalštaba oružanih snaga SAD.

Volodimir Zelenski tokom intoniranja ukraijinske himne juče u Hersonu
Volodimir Zelenski tokom intoniranja ukraijinske himne juče u Hersonufoto: REUTERS

Međutim, Bajden insistira na tome da će Ukrajine, a ne Sjedinjene Države, diktirati hoće li i kada će početi pregovori za okončanje rata, piše "Njujork tajms". List ističe da postoje nesuglasica na najvišem nivou u vladi SAD oko toga da li treba vršiti pritisak na Ukrajinu da traži diplomatsko okončanje rata sa Rusijom i da načelnik američkog generalštaba poziva na sastanak iza zatvorenih vrata kako bi Ukrajina učvrstila nedavno ostvareni napredak.

Ruski list "Komersant" objavio je juče da rusku delegaciju u Ankari predvodi Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obavještajne službe.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su proteklih nedjelja davali odvojene izjave o potencijalnim mirovnim pregoborima, više od šest mjeseci nakon što su posljednji direktni pregovori, za koje se zna, propali. Međutim, zvaničnici SAD su uprkos pisanju pojedinih medija da vrše pritisak na vladu u Kijevu, kazali da ne vjeruju da će pregovori brzo početi i da obje strane smatraju da će nastavak borbi, zasada, ojačati njihove eventualne pregovaračke pozicije.

Američki i evropski lideri smatraju da je njihov cilj spriječiti prelivanje rata i odvratiti predsjednika Vladimira Putina od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja ili druge vrste oružja za masovno uništavanje.

Bernsov sastanak sa Nariškinom, prvi lični kontakt na visokom nivou između SAD i Rusije od početka rata u februaru, odvija se u napetom trenutku tokom rata u kojem se ruske snage suočavaju sa nizom vojnih poraza, ističe "Fajnenšl tajms".

Ruske snage su se povukle iz Hersona prošle nedjelje, lišavajući Putina kontrole nad jedinom regionalnom prijestonicom koju je Rusija zauzela tokom devetomjesečne invazije. Ruski predsjednik je suočen i sa mogućnošću gubitka kontrole nad teritorijom koju je pripojio na ceremoniji u Kremlju u septembru, ističe FT.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, izjavio je juče da on može "samo" kazati da je Herson "teritorija Ruske Federacije", dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio grad na opšte oduševljene vojnika i mještana koji su od marta živjeli pod ruskom okupacijom i poručio da se Ukrajina neće zaustaviti dok ne povrati cijeli teritoriju.

Stanovnici Hersona pozdravljaju predsjednika Zelenskog
Stanovnici Hersona pozdravljaju predsjednika Zelenskogfoto: REUTERS

Nuklearne tenzije su intenzivirane prošlog mjeseca nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da planira da upotrijebi eksplozivnu napravu sa radioaktivnim materijalom poznat kao "prljava bomba", što je podstaklo bojazni da bi Moskva mogla sprovesti "napad pod lažnom zastavom" i za njega okriviti Kijev.

Međutim, američki zvaničnici su kazali da su strahovi umireni nakon telefonskog razgovora između zapadnih šefova odbrane sa ruskim kolegom, Sergejem Šojguom.

Govoreći na konferenciji prošlog mjeseca, Putin je kazao da Rusija neće upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to "nema vojnog ni političkog smisla", mada je ponovio tvrdnje o navodnoj ukrajinskoj "prljavoj bombi"'.

Generani sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, na pitanje o susretu obavještajnih šefova u Ankari kazao je da UN nijesu uključene.

Vjeruje se da su Berns i Nariškin razgovarali i o razmjeni zatvorenika.

Bajden je ranije ovog mjeseca kazao da se nada da će Putin biti voljan da ozbiljno razgovara o razmjeni zatvorenika kako bi obezbijedio oslobađanje košarkaške zvijezde Britni Griner, koja je osuđena na devet godina u ruskoj kaznenoj koloniji zbog optužbe za posjedovanje droge.

Bivši američki marinac Pol Vilan, koji ima amerčki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvor nakon što je osuđen za špijunažu.

Viktor But, ruski trgovac oružjem osuđen u Sjedinjenim Državama, pominje se kao osoba koja bi mogla biti razmijenjena za Grinerovu i Vilana, navodi FT.

Bonus video: