Kraj simbola represije: Žene u Saudijskoj Arabiji će moći da voze

Ovom reformom će, nadaju se, biti umanjena šteta koju je zabrana vožnje pričinila reputaciji Saudijske Arabije u očima svjetske javnosti
111 pregleda 19 komentar(a)
žene Saudijska Arabija, Foto: Reuters
žene Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2017. 19:49h

Saudijska Arabija objavljila je u utorak da će ženama ubuduće biti dozvoljeno da voze, čime je okončan jedan od globalnih simbola represije žena u ultrakonzervativnom kraljevstvu, prenosi Njujork tajms.

Novi zakon, koji će stupiti na snagu u junu iduće godine, objavljen je na državnoj televiziji, kao i u simultanom medijskom događaju u Vašingtonu. Ovom reformom će, nadaju se, biti umanjena šteta koju je zabrana vožnje pričinila reputaciji Saudijske Arabije u očima svjetske javnosti.

Saudijska Arabija, kao kolijevka Islama, je muslimanska monarhija u kojoj je kraljevska vlast teoretski ograničena Šerijatom i pojedinim lokalnim tradicijama.

Zvaničnici i vjerski lideri tokom godina su nizom objašnjenja pravdali zabranu vožnje za žene.

Neki od njih smatraju da je neprikladno saudijsku tradiciju da žene voze, ili da muškarci vozači "ne bi znali kako da tretiraju žene vozače" u vozilima pored njihovih.

Drugi su, ipak, otišli toliko daleko da smatraju kako bi dopuštanje ženama da voze uništilo porodice i probudilo novi nivo promiskuiteta među nježnijim polom.

Jedan od vjerskih poglavara je čak tvrdio, naravno, bez dokaza, da vožnja šteti ženskom reproduktivnom sistemu.

Bonus video: