Najdugovječniji predsjednik na svijetu cilja i šesti mandat

Ekvatorijalna Gvineja je imala samo dva predsjednika od sticanja nezavisnosti od Španije 1968. godine. Obijang je poziciju preuzeo 1979. godine i uvijek je biran sa više od 90 odsto glasova, što spori međunarodna zajednica

7562 pregleda 8 komentar(a)
Obijang (Ilustracija), Foto: Rojters
Obijang (Ilustracija), Foto: Rojters

Ekvatorijalna Gvineja u nedjelju glasa na opštim izborima, na kojima se očekuje da će predsjednik koji zemlju vodi već 43 godine, Teodoro Obijang Ngema, produžiti svoju vladavinu.

Lider male zapadnoafričke zemlje poznate po proizvodnji nafte je ujedno i predsjednik koji najduže na svijetu drži svoju poziciju, prenosi Rojters.

Preko 400 hiljada ljudi je registrovano za glasanje, u zemlji od oko 1,5 miliona stanovnika. Osim predsjednika, glasaće se i za izbor 100 članova parlamenta za Donji dom, 55 od 70 senatora u zemlji kao i za lokalne gradonačelnike.

Kako Rojters prenosi, iznenađenja se ne očekuju.

Osamdesetogodišnji Obijang je uvijek biran sa preko 90 odsto glasova, posebno u anketama čiju pravednost međunarodni posmatrači dovode u pitanje zbog brojnih pritužbi grupa za ljudska prava.

Kako kažu, posebno zbog nedostatka političkih sloboda.

Za šesti mandat, konkurencija Obijangu su dva opoziciona kandidata Buenaventure Monsuja Asumua koji se po šesti put takmiči protiv njega i Andresa Esona Onda, koji se kandiduje prvi put.

"Predsjednički izbori su u potpunosti lišeni neizvjesnosti", saopštila je Maja Bovkon, viši analitičar u afričkoj obavještajnoj kompaniji Verisk Maplecroft.

"Zatvaranje granica i uznemiravanje i hapšenja pristalica opozicije, utrli su put za produženje njegove 43- godišnje vladavine", kazala je Bovkon.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvale su na slobodne i poštene izbore i izrazile zabrinutost zbog izvještaja o uznemiravanju i zastrašivanju opozicije i grupa civilnog sektora.

Ove izvještaje Vlada je odbacila, kazavši da predstavljaju miješanje u nejn izborni proces.

Ekvatorijalna Gvineja je imala samo dva predsjednika od sticanja nezavisnosti od Španije 1968. godine. Obijang je poziciju preuzeo kada je zbacio svog strica Franciska Masijasa Nguemu, pučem 1979. godine.

Zatvarajući svoju kampanju u petak, Obijang je rekao da je odlučio da sa predsjedničkim izborima porani nekoliko mjeseci i održi ih zajedno sa zakonodavnim i opštinskim, kako bi uštedio novac zbog ekonomske krize.

Proizvodnja nafte i gasa čini oko tri četvrtine prihoda Ekvatorijalne Gvineje.

Proizvodnja je opala posljednjih godina na oko 93 hiljada barela dnevno, sa oko 160.000 barela koliko je bilo 2015. godine, zbog sazrijevanja polja.

Bonus video: