Dva snažna zemljotrosa pogodila Solomonova Ostrva: Oštećene zgrade, ali nema opasnosti od cunamija

"Za sada nije prijavljeno da ima povrijeđenih, ali se na zgradi Ambasade Australije srušio krovi što bi moglo da ukazuje na vjerovatnu štetu u cijelom gradu", rekao je australijski premijer Entoni Albaneze

7734 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dva snažna zemljotresa (sedam i šest Rihtera) pogodila su Solomonova ostrva i tom prilikom oštetila su nekliko objekata, među kojima Ambasadu Australije, aerodrom, a i izazvali su nestanke struje u glavnom gradu Honijara.

Ipak, vlasti te zemje na Pacifiku saopštile su da neće biti izdato upozorenje na cunami, prenosi Rojters.

Prvi zemljotres dogodio se u blizini obale na dubini od 15 kilometara na oko 16 kilometara jugozapadno od oblasti Malango, saopštio je Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država koji je prvobitno objavio da je magnituda bila 7,3 nakon što je ispravio na 7,0. Drugi zemljotres magnitude 6,0 dogodio se 30 minuta kasnije.

"Za sada nije prijavljeno da ima povrijeđenih, ali se na zgradi Ambasade Australije srušio krovi što bi moglo da ukazuje na vjerovatnu štetu u cijelom gradu", rekao je australijski premijer Entoni Albaneze parlamentu.

Međunarodni aerodrom Honijara pretrpio je oštećenje plafona, ali je zgrada netaknuta, rekao je Rojtersu jedan od radnik avio-kompanije sa Solomonovih ostrva.

"Potresi se i dalje osjećaju", rekao je on, odbijajući da bude imenovan, jer nije ovlašćen da govori javno.

Dodao je da je osoblje aerodroma nastavilo sa radom, ali je oštećeni dio aerodromskog terminala zatvoren za putnike.

Meteorološka služba Solomonovih ostrva saopštila je da nema prijetnje od cunamija, ali je upozorila na neobične morske struje.

"Ljudima se takođe savjetuje da budu na oprezu, jer se očekuje da će se naknadni potresi nastaviti", rekao je jedan zaposleni na društvenim mrežama.

Bonus video: