Moskva: Turska da se uzdrži od upotrebe "prekomjerne" vojne sile u Siriji; SAD: Protivimo se bilo kakvoj vojnoj akciji

"Nastavljamo da se protivimo svakoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji ili narušava suverenitet Iraka kroz vojne akcije koje nisu koordinisane sa iračkom vladom", navode iz Stejt departmenta

7769 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Sirije nakon turskog granatiranja, Foto: Reuters
Detalj iz Sirije nakon turskog granatiranja, Foto: Reuters

Moskva smatra da bi Turska trebalo da se uzdrži od upotrebe "prekomjerne" vojne sile u Siriji, kao i da treba da teži pronalaženju mirnog rješenja za kurdsko pitanje, javile su u utorak ruske novinske agencije, pozivajući se na izaslanika te zemlje za Siriju.

"Moskva će sa partnerima raditi na pronalaženju rješenja za konflikt", rekao je izaslanik Aleksandar Lavrentjev, prenosi Rojters.

Istovremeno i Sjedinjene Američke Države nastavljaju da se protive bilo kakvoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji, poruka je iz Stejt departmenta, dodaje Rojters.

Dodaje se da je Vašington prenio Ankari ozbiljnu zabrinutost zbog uticaja takve ofanzive na cilj borbe protiv Islamske države.

"Pozvali smo Tursku da ne sprovodi takve operacije, baš kao što smo pozivali i naše sirijske partnere. Nastavljamo da se protivimo svakoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji ili narušava suverenitet Iraka kroz vojne akcije koje nisu koordinisane sa iračkom vladom", navode iz Stejt departmenta.

Zaključili su da se takođe protive nedavnim napadima na južnu Tursku koji su doveli do smrti više civila.

Turske vlasti su za nedavni napad u Istanbulu okrivile sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) nakon čega su započele vazdušne napade na sjeverne regione Sirije i Iraka ciljajući kurdske grupe.

S druge strane, sirijski Kurdi koje podržava Vašington, demantovali su bilo kakvu vezu sa tim napadom u kome je stradalo šest ljudi.

Bonus video: