SAD profitiraju od rata, dok EU pati

Zvaničnici EU napadaju Bajdena zbog previsokih cijena gasa, prodaje oružja i trgovine dok rat u Ukrajini prijeti da uništi jedinstvo Zapada

31419 pregleda 50 komentar(a)
Bajden je u julu potpisao Zakon o smanjenju inflacije, Foto: Reuters
Bajden je u julu potpisao Zakon o smanjenju inflacije, Foto: Reuters

"Činjenica je da je SAD zemlja koja najviše profitira od rata u Ukrajini, zato što prodaje više gasa po većoj cijeni, i zato što prodaje više oružja", rekao je jedan visoki evropski zvaničnik za "Politiko".

Ovakvi eksplozivni komentari, koje javno i privatno podržavaju zvaničnici, diplomate i ministri na drugim mjestima, odraz su sve većeg bijesa u Evropi zbog američkih subvencija koje prijete da unište evropsku industriju, piše briselski portal, ističući da će Kremlj "vjerovatno pozdraviti trovanje atmosfere među zapadnim saveznicima".

"Ovo je istorijska prekretnica", izjavio je visoki zvaničnik EU, tvrdeći da bi dvostruki udarac od poremećaja trgovine zbog američkih subvencija i visokih cijena energenata mogao okrenuti mišljenje javnosti i protiv rata u Ukrajini i protiv transatlantskog saveza.

"Amerika mora shvatiti da se mišljenje javnosti u mnogim zemljama EU mijenja", dodao je.

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je SAD da odgovore na zabrinutost evropskih saveznika.

"Amerikanci, naši prijatelji, donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas", izjavio je u intervjuu za "Politiko".

Spor oko Bajdenovog Zakona o smanjenju inflacije ponovo je podstakao strahove od transatlantskog trgovinskog rata

Najveći izvor tenzija posljednjih nedjelja su Bajdenove zelene subvencije i porezi, za koje Brisel kaže da nepovoljno utiču na trgovinu EU i prijete da unište evropske industrije. Uprkos formalnim primjedbama iz Evrope, Vašington do sada nije pokazao nijedan znak popuštanja.

Istovremeno, poremećaji koje je izazvao Putinov rat u Ukrajini guraju evropske ekonomije u recesiju, pri čemu inflacija divlja, a energetska kriza sve više prijeti da dovede do nestanka i racionalizacije potrošnje struje ove zime.

Dok pokušavaju da smanje zavisnost od ruskih energenta, države EU gas sada kupuju od SAD-a, ali ga plaćaju po četiri puta većoj cijeni nego što taj isti energent košta u Americi. Pored toga, vjerovatno će doći do porasta narudžbi američke vojne opreme pošto je rat u Ukrajini ispraznio evropske zalihe.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da visoke cijene američkog gasa nisu nimalo "prijateljske", a njemački ministar ekonomije je pozvao Vašington da pokaže više "solidarnosti" i pomogne da se smanje cijene energenata.

Sa protesta u Briselu protiv visokih cijena energenata
Sa protesta u Briselu protiv visokih cijena energenatafoto: Rojters

Ministri i diplomate iz EU negoduju zbog načina na koji Bajdenova administracija prosto ignoriše uticaj njene domaće ekonomske politike na evropske saveznike, ističe "Politiko".

Kada su lideri EU na samitu G20 na Baliju prošle nedjelje skrenuli pažnju Bajdenu na visoke cijene gasa, djelovalo je da on nije svjestan tog problema, rekao je visoki evropski zvaničnik. Drugi zvaničnici i diplomate EU su se saglasili da je američko nerazumijevanje za evropske probleme vrlo problematično.

"Evropljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka informacija i konsultacija", rekao je David Klajman iz instituta Brojgel.

"Politiko" piše da zvaničnici s obje strane Atlantika uviđaju rizike od posljedica sve toksičnije atmosfere po zapadni savez i dodaje da su diplomate saglasne da je to tačno ono što Putin želi.

Sve veći spor oko Bajdenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) - ogromnog paketa subvencija za poreze, klimu i zdravstvenu zaštitu - ponovo je strahove od transatlantskog trgovinskog rata stavio u vrh političke agende. Ministri trgovine zemalja članica EU juče su razgovarali o ovom problemu, dok drugi zvaničnici u Briselu prave planove za hitne subvencije kako bi spasili evropske industrije od kolapsa.

"SAD slijede domaću agendu, koja je nažalost protekcionistička i diskriminiše njihove saveznike", rekao je Tonino Picula, koji je u Evropskom parlamentu glavna osoba za transatlantske odnose.

Jedan američki zvaničnik je naglasio da je cijena po kojoj Evropa kupuje gas rezultat odluka privatnog tržišta, a ne bilo koje politike ili akcije američke vlade.

"Američke kompanije su transparentan i pouzdan dobavljač prirodnog gasa za Evropu", kazao je. On je naglasio da u većini slučajeva razlika između uvozne i izvozne cijene ne ide američkim izvoznicima LNG-a, već kompanijama koje gas preprodaju u EU. Najveći evropski vlasnik dugoročnih američkih ugovora o gasu je, na primjer, francuski "TotalEnergies".

toral
foto: Reuters

Međutim, izgleda da američki argumenti nisu uvjerljivi za Evropljane.

"SAD nam prodaje gas po četiri puta većoj cijeni kada pređe Atlantik", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton. "Amerikanci su naši saveznici, naravno, ali kada se pojavi neki problem, potrebno je da saveznici o njemu raspravljaju", dodao je.

"Politiko" ističe da su jeftiniji energenti takođe postali ogromna konkurentska prednost za američke kompanije. One planiraju nova ulaganja u SAD-u ili čak preseljenje postojećeg biznisa iz Evrope u američke fabrike. Međunarodna hemijska kompanija "Solvay" je ove nedjelje objavila da je izabrala SAD za buduća ulaganja, u najnovijem nizu sličnih objava ključnih industrijskih giganata EU.

Jesmo li saveznici ili ne?

"Politiko" piše da je, uprkos neslaganju povodom energenata, u Briselu zavladala totalna panika tek kad je Vašington objavio program industrijskih subvencija od 369 milijardi dolara kojim će podržati zelene industrije u okviru Zakona o smanjenju inflacije.

"Zakon o smanjenju inflacije je promijenio sve. Je li Vašington i dalje naš saveznik ili ne?" rekao je jedan diplomata EU.

Za Bajdena je ovaj zakon istorijsko dostignuće. Međutim, EU na to gleda drugačije. Zvaničnik francuskog ministarstva spoljnih poslova je rekao je da su to "diskriminatorne subvencije koje će deformisati konkurenciju".

Francuski ministar ekonomije Bruno le Mer je ove nedjelje optužio Ameriku da ide kineskim putem ekonomskog izolacionizma i pozvao Brisel da uzvrati istom mjerom. "Evropa ne smije biti posljednji Mohikanac", poručio je.

EU već priprema odgovor u obliku velikih subvencija kako bi spriječila da američki rivali unište evropsku industriju.

"U našem odnosu se dešava sve veća kriza povjerenja u trgovinskim pitanjima", rekao je njemački evroparlamentarac Rajhard Butikofer.

"U jednom trenutku se morate zauzeti za sebe", rekla je francuska evroposlanica Mari-Pjer Vedren. "Živimo u svijetu bore za prevlast. Kada obarate ruke, ako niste mišićavi, ako niste spremni i fizički i mentalno, izgubićete".

Makron i Bajden sa šeficom MMF-a na samitu G20
Makron i Bajden sa šeficom MMF-a na samitu G20 foto: Reuters

Iza scene raste i nervoza zbog novca koji se sliva u američki vojni sektor, piše "Politiko".

SAD su do sada poslale najviše vojne pomoći Ukrajini - više od 15,2 milijarde dolara oružja i opreme od početka rata. Borel je rekao da je EU do sada obezbijedila oko osam milijardi eura vojne pomoći za Ukrajinu.

Prema riječima visokog zvaničnika iz jedne evropske prijestonice, za ponovnu nabavku nekih vrsta sofisticiranog oružja možda će biti potrebne godine zbog problema u lancu snabdijevanja i proizvodnji čipova. To je podstaklo strahove da vojna industrija SAD može još više profitirati od rata.

Pentagon već priprema plan za ubrzanje proizvodnje oružja jer raste pritisak saveznika da odgovore na sve veću potražnju za oružjem i opremom.

Drugi diplomata EU smatra da bi novac koji zaradi od prodaje oružja, Ameriku mogao navesti na zaključak da je "sav taj keš od gasa" možda "malo previše". Dodao je da bi smanjenje cijena gasa moglo pomoći da "naša javna mnjenja ostanu jedinstvena" i da pregovaraju sa trećim zemljama o zalihama gasa.

"Nije dobro da druge zemlje steknu utisak da naš najveći saveznik zapravo ostvaruje ogromne profite na našoj nevolji", rekao je taj diplomata.

Bonus video: