Posjetioci hrle na havajski vulkan kako bi vidjeli usijane tokove lave

Havajska vulkanska opservatorija Geološkog instituta SAD-a saopštila je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat

6038 pregleda 0 komentar(a)
Erupcija vulkana Mauna Loa na Havajima, Foto: Reuters
Erupcija vulkana Mauna Loa na Havajima, Foto: Reuters

Posmatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ove nedjelje počeo da izbacuje lavu prvi put od 1984. godine.

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, desetine ljudi, uključujući porodice s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana.

Izvlače stolice i vreće za kampovanje iz svojih vozila te se smiještaju kako bi nekoliko sati posmatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju, prenosi N1.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju da usporavaju i šire se, izvijestile su vlasti, i ostaju više od pet kilometara udaljeni od obližnjeg autoputa.

Havajska vulkanska opservatorija Geološkog instituta SAD-a saopštila je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Takođe je rekao da se još uvijek detektuju seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvijek dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerovatno nastaviti.

Mauna Loa uzdiže se 4.169 metara iznad Tihog okeana i dio je lanca vulkana koji su formirali ostrva Havaje. Posljednji put je erumpirao je u martu i aprilu 1984, šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na ostrvu.

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je da je otvorila dva skloništa na ostrvu kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovina svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, saopštila je agencija.