U Sudanu ponovo protesti proislamista protiv uloge UN u prevazilaženju krize

Demonstranti smatraju "miješanjem" međunarodno posredovanje kojim se pokušava pomirenje civila i vojske u cilju ponovnog pokretanja demokratske tranzicije

1481 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nekoliko hiljada islamista protestovalo je danas u Kartumu protiv uloge UN u prevazilaženju krize u Sudanu poslije vojnog udara u oktobru 2021. godine.

Demonstranti smatraju "miješanjem" međunarodno posredovanje kojim se pokušava pomirenje civila i vojske u cilju ponovnog pokretanja demokratske tranzicije.

Islamisti, pristalice islamsko-vojne diktature Omara el-Bašira svrgnutog 2019. pod pritiskom ulice i vojske, redovno pozivaju na odlazak UN iz zemlje.

Od puča koji je predvodio general Abdel Fatah al Burhan koji je zaustavio demokratsku tranziciju, Sudan, jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, nastavlja da tone u političku i ekonomsku krizu.

Protesti koji traju nedjeljama, uslijedili su dan pošto su vojni lideri i ključni civilni blok saopštili da namjeravaju da potpišu sporazum o izlasku iz krize, postignut uz posredovanje UN.

Islamisti osuđuju predloženi plan za okončanje krize koji predviđa promjenu Ustava i povratak civilne vlade.

"Ne miješajte se u sudanske poslove!", uzvikivali su demonstranti ispred sjedišta misije UN u Kartumu i pozivali izaslanika UN Folkera Petersa (Volker Pethers) da "napusti" Sudan.

Prodemokratske stranke strahuju od povratka na vlast bivšeg Baširovog režima poslije puča koji je prije godinu dana predvodio general Abdel Fatah al Burhan.

Te stranke navode da su se mnogi islamisti vratili na pozicije koje su imali u okviru islamsko-vojne vlasti koja je upravljala Sudanom od 1989. do 2019. godine.