Mask pita "tviteraše": Treba li pomilovati Asanža i Snoudena?

"Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu", kazao je vlasnik društvene mreže

5153 pregleda 6 komentar(a)
Sa skupa podrške Asanžu u Londonu, Foto: Reuters
Sa skupa podrške Asanžu u Londonu, Foto: Reuters

Američki milijarder i vlasnik Tvitera Ilon Mask postavio je anketu na svom nalogu u kojoj pita korisnike te društvene mreže da li treba pomilovati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena.

„Ne izražavam svoje mišljenje, ali sam obećao da ću sprovesti anketu. Pitam da li treba pomilovati Asanža i Snoudena“, naveo je Mask i ponudio dvije opcije – „da“ i „ne“.

Asanžu (51) u SAD prijeti 175 godina zatvora zbog optužbi za objavljivanje povjerljivih informacija, nalazi se u strogo čuvanom zatvoru u Britaniji, Belmaršu.

Vodeći zapadni mediji, uključujući „Njujork tajms“, „Gardijan“, „Tajms“, Mond“ i „El Pais“, pozvali su vladu SAD da odbaci optužbe protiv Asanža zbog puštanje u javnost povjerljivih informacija, podsjeća Nova.rs.

Snouden (39) je izašao u javnost 2013. sa informacijama o metodama elektronskog nadgledanja američkih obavještajnih agencija, uključujući i nelegalno prisluškivanje razgovora stranih lidera.

On je pobjegao iz SAD i zatražio azil u nekoliko zemalja, uključujući i Rusiju. Moskva mu je 1. avgusta 2014. dala dozvolu za boravak, a ove nedjelje je dobio ruski pasoš.

Bonus video: