Indonezija izdala upozorenje najvišeg nivoa zbog erupcije vulkana Semeru

Otprilike u isto vrijeme prošle godine, u erupciji Semerua, najviše planine na Javi, poginulo je više od 50 ljudi, nekoliko je nestalo, dok je hiljade raseljeno

3854 pregleda 0 komentar(a)
Vulkan Semeru (arhiva), Foto: Shutterstock
Vulkan Semeru (arhiva), Foto: Shutterstock

Vlasti Indonezije izdale su upozorenje najvišeg nivoa zbog erupcije vulkana Semeru na ostrvu Java u toj zemlji, objavio je Rojters.

Erupcija je izbacila pepeo i lavu visoko u vazduh u blizini najgušće naseljenog ostrva te države.

"Počela je evakuacija ljudi - uključujući djecu i starije osobe - koji žive u blizini vulkana u provinciji Istočna Java, dok je ranije evakuisano 93 osoba", saopštila je Agencija za ublažavanje katastrofa Indonezije (BNPB).

Prah vulkana dostigao je visinu od 15 kilometara, saopštila je japanska meteorološka agencija, koja, ipak, naglašava da vulkan nije uticao na eventualoni cunami.

Erupcija na istočnom dijelu Jave, oko 640 kilometara istočno od glavnog grada Džakarte, uslijedila je nakon niza zemljotresa na zapadu ostrva, uključujući i onaj prošlog mjeseca u kojem je poginulo više od 300 ljudi.

Sa povišenim nivoom uzbune, vlasti su upozorile stanovnike da ne sprovode nikakve aktivnosti u krugu od osam kilometara od centra erupcije Semeru, dodajući da su oblaci vrućeg pepela dosegli čak 19 kilometara od centra erupcije.

Otprilike u isto vrijeme prošle godine, u erupciji Semerua, najviše planine na Javi, poginulo je više od 50 ljudi, nekoliko je nestalo, dok je hiljade raseljeno.

Sa 142 vulkana, Indonezija ima najveću populaciju na svijetu koja živi u neposrednoj blizini vulkana, uključujući 8,6 miliona u krugu od 10 kilometara.

Bonus video: