U Salvadoru 10.000 policajaca i vojnika u obračunu sa bandama

Članovi uličnih bandi iznuđuju novac od preduzeća i kontrolišu veliki broj četvrti

3396 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Vlada Salvadora poslala je 10.000 vojnika i policajaca da zatvore naselje Sojapango na periferiji glavnog grada kako bi se obračunali sa članovima bandi koje iznuđuju novac od preduzeća i kontrolišu veliki broj četvrti.

Sinoćna operacija na periferiji San Salvadora predstavlja jednu od najvećih mobilizacija snaga za devet mjeseci koliko traje obračun predsjednika države Najiba Bukelea sa uličnim bandama.

Vojnici su blokirali puteve kojima se ulazi i izlazi iz naselja Sojapango i legitimisali sve koji žele da njima prođu. Specijalni timovi su ušli su ​​u to mjesto tražeći osobe koje su osumnjičene da su članovi bandi.

"Sojapango je pod punom opsadom", napisao je Bukele na svom Tviter nalogu i objavio video snimke na kojima se vide naoružani vojnici u stroju.

Više od 58.000 ljudi uhapšeno je od kada je proglašeno vanredno stanje, jer se krajem marta desio veliki broj ubistava u gradovima.

Grupe za ljudska prava kritikovale su hapšenje velikog broja osoba, navodeći da policija često hapsi mladiće na osnovu njihovog izgleda ili mjesta u kome žive.

Bukele je hapšenja koja su se desila krajem novembra nazvao "petom fazom" obračuna. Bukele je rekao da je takva taktika funkcionisala u gradu Komasagua u kome je oko 2.000 vojnika i policajaca za dva dana privelo oko 50 osumnjičenih u oktobru.

Predsjednik je zatražio od Kongresa da mu dodijeli vanredna ovlašćenja nakon što su bande okrivljene za 62 ubistva 26. marta, a ta vanredna uredba se od tada obnavlja svakog mjeseca.

Ovlašćenja data predsjedniku suspenduju neka ustavna prava i daju policiji više mogućnosti da hapsi i drži osumnjičene. Uredbom se suspenduje i pravo na udruživanje, pravo na obavještenje o razlozima hapšenja i pristup advokatu.

Salvadorske bande, za koje se procjenjuje da imaju oko 70.000 članova u svojim redovima, dugo kontrolišu djelove teritorije i nekažnjeno iznuđuju novac i ubijaju.

Bonus video: