Rijad posluje sa Huavejom, uprkos upozorenju SAD

Nakon raskošnog dočeka u Saudijskoj Arabiji i niza strateških dogovora, Si Đinping najavljuje novu eru odnosa sa arapskim zemljama

8802 pregleda 4 komentar(a)
Si Đinping i Muhamed bin Salman juče u Rijadu, Foto: Rojters
Si Đinping i Muhamed bin Salman juče u Rijadu, Foto: Rojters

Saudijska Arabija i Kina demonstrirale su produbljavanje odnosa nizom strateških dogovora tokom posjete predsjednika Sija Đinpinga, uključujući i dogovor sa tehnološkim gigantom Huavejom, čiji rastući upliv u region Zaliva izaziva zabrinutost Sjedinjenih Država.

Kralj Salman je potpisao “sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu” sa Sijem, kojem je priređen raskošni doček u državi koja sklapa nova globalna partnerstva izvan Zapada, ističe agencija Rojters.

Si i kralj Salman juče u Rijadu
Si i kralj Salman juče u Rijadufoto: REUTERS

Kineski lider je razgovarao sa princom Mohamedom bin Salmanom, de fakto vladarom naftnog giganta koji ga je srdačno dočekao. Si je pohvalio “novu eru” u arapskim odnosima.

Takav susret je u suprotnosti sa posjetom iz jula predsjednika Džoa Bajdena, sa kojim je saudijski princ u zategnutim odnosima zbog neslaganja oko energetske politike i nakon ubistva Džamala Hašogija 2018. godine.

Sjedinjene Države, koje sa zabrinutošću prate rastući upliv Kine u regionu, saopštile su juče da je Sijeva posjeta primjer kineskih pokušaja nametanja uticaja širom svijeta i da to neće promijeniti politiku Vašingtona prema Bliskom istoku.

Memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom Huavej, koji uključuje i izgradnju visokotehnoloških kompleksa u saudijskim gradovima, dogovoren je uprkos tome što su SAD upozorile zalivske saveznike na moguće bezbjednosne rizike korištenja kineske tehnologije. Huavej je, uprkos američkim bojaznima, učestvovao u izgradnji 5G mreža u većini zalivskih država, podsjeća britanska agencija.

U komentaru objavljenom u saudijskim medijima, Si je naveo da je na “pionirskom putu” u cilju “otvaranja nove ere kineskih odnosa sa arapskim svijetom, arapskim zalivskim državama, i Saudijskom Arabijom”.

Kina i arapske države će nastaviti da “visoko drže ljestvicu nemiješanja u unutrašnje poslove”, naveo je Si.

Takav stav izrazio je i princ prestolonasljednik, koji je kazao da se njegova zemlja protivi svakoj vrsti “miješanja u unutrašnje stvari Kine pod izgovorom ljudskih prava”, prenijela je kinske državna televizija CCTV.

Si, koji bi danas trebalo da se sastane sa zalivskim naftnim proizvođačima i da prisustvuje širem skupu arapskih lidera, kazao je da će Kina raditi na tome da takvi samiti postanu “prekretni događaji u istoriji kinesko-arapskih odnosa” i da Peking na Rijad gleda kao na “važnu silu u multipolarnom svijetu”.

Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrde da neće birati strane između globalnih sila i da će diverzifikovati partnere u službi nacionalnih ekonomskih i bezbjednosnih interesa.

Bonus video: