Bajden želi da Afrička unija postane dio G20

Afrička unija predstavlja 54 zemlje sa afričkog kontinenta, a G20 čine najveće svjetske ekonomije, kao i ekonomije koje se brzo razvijaju, i zajedno su nosilac više od 80 odsto svjetskog BDP-a

2786 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden planira da na predstojećem samitu SAD-Afrika objavi da njegova administracija podržava pridruživanje Afričke unije grupi 20 najrazvijenijih nacija (G20) u svojstvu njenog stalnog člana, saopštila Bijela kuća.

Afrička unija predstavlja 54 zemlje sa afričkog kontinenta, a G20 čine najveće svjetske ekonomije, kao i ekonomije koje se brzo razvijaju, i zajedno su nosilac više od 80 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (GDP). Južnoafrička republika je trenutno jedina članica G20.

Viši direktor za afrička pitanja pri Nacionalnom bezbjednosnom savjetu SAD Džad Devermont rekao je u saopštenju da je krajnje vrijeme da Afrika ima stalno mjesto za stolom u međunarodnim organizacijama i inicijativama.

"Potrebno nam je više afričkih glasova u međunarodnim raspravama koje se tiču globalne ekonomije, demokratije, vladavine, klimatskih promjena, zdravstvene zaštite i bezbjednosti", dodao je on.

Bajden je pozvao 49 afričkih lidera da učestvuju u radu trodnevnog samita u Vašingtonu koji počinje u utorak.

Predstavljenost u G20 omogućio bi afričkim zemljama da efikasnije pritiska članice grupe da pretoče u djelo svoja obećanja da pomognu Africi da se izbori sa posljedicama klimatskih promjena.

Afrička unija u posljednje vrijeme pokazuje obnovljeno jedinstvo i svrhu postojanja, boreći se sa važnim pitanjima i udružujući se u borbi protiv pandemije kovida-19. Ta asocijacija je takođe uspostavila Afričku kontinentalnu zonu slobodne trgovine, koja je stupila na snagu početkom 2021. godine.

Zvaničnici Afričke unije za sada nisu komentarisali najavu iz Bijele kuće.