U Iranu izvršena još jedna smrtna kazna nad osobom povezanoma sa protestima

"U Mašhadu je pogubljen Madžidreza Rahnavard, koji je 29. novembra osuđen na smrt jer je 12 dana ranije nožem ubio dva pripadnika snaga bezbjednosti i povrijedio još četiri osobe", naveli su iranski organi

4001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Iranu je danas pogubljena osoba povezana sa protestima koji traju tri mjeseca, a to je drugo izvršenje smrtne kazne u sedam dana, saopštili su pravosudni organi te zemlje.

"U Mašhadu je pogubljen Madžidreza Rahnavard, koji je 29. novembra osuđen na smrt jer je 12 dana ranije nožem ubio dva pripadnika snaga bezbjednosti i povrijedio još četiri osobe", naveli su iranski organi.

Rahnavard je uhapšen 17. novembra dok je pokušavao da pobjegne iz zemlje.

Prvo pogubljenje izvršeno je prošle nedjelje. Mohsen Šekari (23) osuđen je na smrt jer je blokirao ulicu i povrijedio pripadnika paravojnih formaciju na početku protesta.

Njegovu egzekuciju je osudila međunarodna zajednica.

Iran je poprište višemjesečnih protesta.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju poslije hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odjeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti.

Iranske vlasti, koje smatraju da proteste podstiču zapadne zemlje, posebno SAD, uhapsile su nekoliko hiljada ljudi.

Bonus video: