Od bijelog viteza do zatočenika

Sem Benkman-Frid je optužen za prevaru investitora. Jedan je od najvećih donatora američke Demokratske stranke, ali je davao novac i republikancima

15865 pregleda 0 komentar(a)
Benkman-Frid je uhapšen u ponedjeljak na Bahamima, Foto: Reuters
Benkman-Frid je uhapšen u ponedjeljak na Bahamima, Foto: Reuters

Iznenadni pad i hapšenje bivšeg generalnog direktora berze za trgovinu kriptovalutama FTX, Sema Benkmana-Frida, zaprepastili su investitore i kripto entuzijaste koji su nekada ovog 30-godišnjeg Amerikanca vidjeli kao spasioca te industrije.

Osnivač FTX-a je optužen za prevaru, zavjeru za pranje novca i zavjeru protiv SAD i za kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Osam krivičnih prijava koje je juče podnijelo američko tužilaštvo za južni okrug Njujorka uslijedilo je nakon što je Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) optužila 30-godišnjeg bivšeg milijardera za prevaru investitora u onome što su regulatori nazvali “kućom od karata”.

Pojavljivao se na panelima sa poznatim političarima kao što su Bil Klinton i Toni Bler, a 2020. je donirao 5,2 miliona dolara kampanji predsjednika Džoa Bajdena

Bahamske vlasti su kasno u ponedjeljak uhapsile Benkmana-Frida na zahtjev vlade SAD, koje će vjerovatno tražiti njegovo izručenje. Benkman-Frid je juče u sudnici na Bahamima izjavio da će se boriti protiv ekstradicije.

Tužioci su u optužnici naveli da je Benkman-Frid učestvovao u šemi za prevaru klijenata FTX-a tako što je prisvajao njihove depozite da bi platio troškove i dugove i da bi investirao u ime svog kripto hedž fonda, Alameda Research LLC.

Takođe je prevario Alamedine zajmodavce tako što je davao lažne i obmanjujuće informacije o stanju tog hedž fonda.

U optužnici se navodi i da su Benkman-Frid i ostali pravili zavjeru da prekrše federalna pravila o političkim donacijama.

FTX
foto: Reuters

Preduzetnik industrije kriptovaluta je nagomilao milijarde dolara ličnog bogatstva predvodeći FTX, jednu od najvećih svjetskih berzi za razmjenu kriptovaluta koja je ove godine procijenjena na 32 milijarde dolara.

Otkako je podnio ostavku, Bankman-Frid je govorio da više nema ulogu u toj kompaniji. Ipak, na društvenim mrežama i u medijima je takođe rekao da vjeruje da je prijava bankrota FTX-a bila greška i da i dalje može da poboljša likvidnost da bi otplatio klijente. Nije precizirao kako to planira da uradi.

FTX je imenovao stručnjaka za restrukturiranje Džona Reja za izvršnog direktora nakon što je Benkman-Frid podnio ostavku 11. novembra, neposredno prije podnošenja zahtjeva za bankrot. Rej ima 40 godina iskustva u nadgledanju nekih od najvećih svjetskih bankrota, uključujući likvidaciju Enrona, američkog giganta za energetiku, robu i usluge koji je propao u skandalu 2001. godine.

Političari su zaprepašteni i ljuti zbog razmjera nereda o kojem je svjedočeno na jučerašnjem saslušanju odbora Predstavničkog doma za finansijske usluge. Džon Rej je rekao je da “nikada nije vidio tako potpuni nedostatak vođenja evidencije” u nekoj kompaniji.

Nije bilo “apsolutno nikakve unutrašnje kontrole”, dodao je.

Džon Rej na jučerašnjem saslušanju
Džon Rej na jučerašnjem saslušanjufoto: Reuters

U finansijskim krugovima poznat po inicijalima SBF, Benkman-Frid je postao istaknuta i nekonvencionalna figura poznata po razbarušenoj kosi, majicama i šortsevima. Pojavljivao se na panelima sa poznatim političarima kao što su bivši predsjednik SAD Bil Klinton i bivši britanski premijer Toni Bler, kao i sa supermodelom Žizel Bundšen. Bankman-Frid je donirao je 5,2 miliona dolara kampanji predsjednika Džoa Bajdena 2020. i postao jedan od najvećih donatora demokratskih političkih kandidata.

On je rekao da je davao novac i republikancima, a drugi FTX entiteti su davali keš i jednoj i drugoj stranci lobirajući za povoljnu regulaciju kriptovaluta, piše “Gardijan”.

”Niko nije pričao da nešto nije u redu sa SBF-om”, rekao je Marius Ciubotariu, suosnivač Habl protokola, decentralizovane platforme za pozajmljivanje.

Kolaps FTX-a je iznenadio tržišta jer se vjerovalo da Benkman-Frid ima znanje potrebno za vođenje biznisa i da je vješt u sklapanju poslova, dodao je.

fried
foto: Reuters

Nekadašnji kripto vunderkind odrastao je u Kaliforniji. Njegovi roditelji Džozef Benkman i Barbara Frid su profesori prava na Univerzitetu Stenford. Benkman-Frid je započeo karijeru u firmi Džejn strit kapital sa ciljem kako je rekao, da zaradi novac kako bi se ostvario u efektivnom altruizmu, pokretu koji podstiče ljude da daju prioritet donacijama dobrotvornim organizacijama.

Koristeći prednosti razlika u cijeni bitkoina u Aziji i SAD, SBF je nagomilao bogatstvo koje je Forbs prije godinu procijenio na čak 26,5 milijardi dolara. Na kraju je pokrenuo firmu za trgovinu kriptovalutama Alameda Research 2017. godine i osnovao FTX godinu kasnije. Ta kompanija je u januaru procijenjena na 32 milijarde dolara.

Rojters je objavio da su tokom protekle dvije godine FTX, Benkman-Fridovi roditelji i viši rukovodioci FTX-a kupili najmanje 19 nekretnina vrijednih skoro 121 milion dolara na Bahamima, gdje je sjedište FTX-a.

Otkako je FTX podnio zahtjev za bankrot, Benkman-Frid se distancirao od imidža koji je projektovao u intervjuima za medije i na Kapitol hilu, rekavši novinaru “Voksa” da je njegovo zalaganje za regulatorni okvir u kripto industriji “samo PR” i da su njegove diskusije o etici unutar nje bile bar djelimično paravan.

Tokom protekle dvije godine FTX, Benkman-Fridovi roditelji i viši rukovodioci FTX-a kupili su najmanje 19 nekretnina vrijednih skoro 121 milion dolara

Dok su trgovci žurili da povuku sredstva iz FTX-a u danima prije nego što je kompanija propala, Benkman-Frid je rekao investitorima da je uvjeren da će posao biti spasen, prema izvoru upoznatom sa situacijom.

Slom FTX-a, zbog kojeg je oko milion klijenata izgubilo milijarde dolara, doveo je do pada bitkoina na najniži nivo u dvije godine jer su se investitori zabrinuli da će se problemi te kompanije proširiti na druge kripto kompanije.

Zaposleni su bili zatečeni i neki su slali poruke izvinjenja klijentima izražavajući šok zbog onoga što se dogodilo. Sem Benkman-Frid se više puta izvinio klijentima i zaposlenima.

Benkman-Fried je rekao i da nije uvijek bio siguran u izglede FTX-a.

“Mislio sam da ćemo propasti jer to niko nikada neće koristiti”, rekao je na jednoj junskoj konferenciji.

Bonus video: