Ostin: Kina i Rusija imaju destabilizujuću ulogu u Africi

"Konstatujemo da Kina svakodnevno širi svoj uticaj na kontinentu... i ne uvijek na transapretan način oko toga šta radi i to bi mogao da ima destabilizujući efekat, ako ga već nema", dok Rusija "šalje jeftino oružje i plaćenike", kazao je američki ministar odbrane

4452 pregleda 3 komentar(a)
Ostin, Foto: REUTERS
Ostin, Foto: REUTERS

Američki ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je afričke vođe protiv destabilizujuće uloge Kine i Rusije u Africi, tokom samita u Vašingtonu.

"Kada je riječ o Kini konstatujemo da ona svakodnevno širi svoj uticaj na kontinentu... i ne uvijek na transapretan način oko toga šta radi i to bi mogao da ima destabilizujući efekat, ako ga već nema", dok Rusija "šalje jeftino oružje i plaćenike", rekao je Lojd Ostin na forumu u Vašingtonu u prisustvu više afričkih predsjednika.

On je upozorio da se treba čuvati kombinacije aktivnosti te dvije zemlje, i dodao da je "jasno da bi njihov uticaj mogao biti destabilizujući".

Šef Pentagona je govorio na forumu o bezbjednosti na afričkom kontinentu prvog dana trodnevnog samita SAD - Afrika u Vašingtonu.

Gotovo pedeset afričkih vođa učestvuje na samitu, drugom takvom samitu poslije onog koji je organizovan 2014. godine za vrijeeme predsjedništva Baraka Obame.

Bonus video: