Najveće vojno jačanje Japana od II svjetskog rata

Opsežni petogodišnji plan, nekada nezamisliv u pacifističkom Japanu, učiniće ga trećim vojnim potrošačem u svijetu nakon SAD i Kine. U strateškom dokumentu se navodi da je invazija Rusije na Ukrajinu poljuljala temelje međunarodnog poretka

7278 pregleda 9 komentar(a)
Premijer Fumio Kišida na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Foto: Reuters
Premijer Fumio Kišida na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Foto: Reuters

Japan je juče objavio plan za najveće vojno jačanje od Drugog svjetskog rata od 320 milijardi dolara u okviru kojeg će kupiti rakete koje mogu pogoditi Kinu i pripremiti ga za trajni sukob.

Opsežni, petogodišnji plan, nekada nezamisliv u pacifističkom Japanu, učiniće ga trećim vojnim potrošačem u svijetu nakon SAD i Kine, prema sadašnjim budžetima.

Premijer Fumio Kišida, koji je kazao da su Japan i njegov narod na “istorijskoj prekretnici”, rekao je da je to povećanje “moj odgovor na razne bezbjednosne izazove sa kojima smo suočeni”.

Njegova vlada je zabrinuta da je Rusija postavila presedan koji će ohrabriti Kinu da napadne Tajvan, što bi zaprijetilo obližnjim japanskim ostrvima, poremetilo isporuku naprednih poluprovodnika i potencijalno zagušilo morske rute za snabdijevanje Bliskog istoka naftom, piše Rojters.

”Ovo određuje novi pravac za Japan. Ako plan bude adekvatno sproveden, japanske vojska će biti stvarna, efikasna sila svjetske klase”, rekao je Jodži Koda, bivši admiral japanske mornarice, koji je komandovao japanskom flotom 2008.

Vlada je saopštila da će takođe napraviti zalihe rezervnih djelova i druge municije, proširiti transportni kapacitet i razviti kapacitete za sajber ratovanje. U poslijeratnom ustavu, koji su sastavile SAD, Japan se odrekao prava da vodi rat i sredstava za to.

”Invazija Rusije na Ukrajinu je ozbiljno kršenje zakona koji zabranjuju upotrebu sile i poljuljala je temelje međunarodnog poretka, navodi se u strateškom dokumentu.

apansko-američka vojna vježba u Gotembi u martu
apansko-američka vojna vježba u Gotembi u martufoto: Beta/AP

”Strateški izazov koji predstavlja Kina je najveći sa kojim se Japan ikad suočio, dodaje se i takođe navodi da Peking nije isključio upotrebu sile da bi stavio Tajvan pod svoju kontrolu.

Odvojeni dokument o strategiji nacionalne bezbjednosti u kojem se ukazuje na Kinu, Rusiju i Sjevernu Koreju, obećava tijesnu saradnju sa SAD i drugim saveznicima u cilju odvraćanja prijetnje po ustanovljeni međunarodni poredak.

”Premijer je izdao jasno, nedvosmisleno strateško saopštenje o ulozi Japana kao izvora bezbjednosti u Indo-Pacifiku”, saopštio je američki ambasador u Japanu Ram Emanuel.

Kina je optužila Japan za lažne tvrdnje o kineskim vojnim aktivnostima u novoj bezbjednosnoj strategiji, prema saopštenju njene ambasade u Japanu.

”Rat u Ukrajini nam je pokazao da je potrebno imati kapacitet za istrajnu borbu, a to je nešto za šta Japan do sada nije bio spreman”, rekao je Tošimiči Nagaiva, penzionisani general japanskih vazdušnih snaga.

Rojters navodi da je Kina u vojnoj potrošnji pretekla Japan početkom ovog vijeka i da sada ima četiri puta veći budžet. Premalo municije i nedostatak rezervnih djelova koji prizemljuju avione i stavljaju drugu vojnu opremu van pogona su najhitniji problemi koje Japan treba da riješi, kazali su vojni izvori za Rojters.

Kišidin plan će udvostručiti vojni budžet na oko dva odsto BDP-a tokom pet godina. Samonametnuto ograničenje od jedan odsto je na snazi od 1976.

Rat u Ukrajini nam je pokazao da je potrebno imati kapacitet za istrajnu borbu, a to je nešto za šta Japan do sada nije bio spreman

Očekuje se da japanski proizvođač vojne opreme Mitsubishi Heavy Industries (MHI) prevodi razvoj tri rakete dugog dometa koje će biti dio nove raketne sile Japana. MHI će takođe proizvesti borbeni avion nove generacije sa BAE Systems i Leonardo SPA, u zajedničkom projektu Japana, Britanije i Italije. Tokio je za to izdvojio 5,6 milijardi dolara u petogodišnjem vojnom programu.

Rojters dodaje da će korist imati i strane kompanije. Japan želi da krstareće rakete “tomahavk” koje se lansiraju sa broda, a koje proizvodi američki Raytheon Technologies, budu dio njegovih novih snaga za odvraćanje.

Ostale stavke na spisku japanske vojske za trgovinu u narednih pet godina uključuju rakete presretače za odbranu od balističkih raketa, jurišne i izviđačke bespilotne letelice, opremu za satelitsku komunikaciju, stelt lovce F-35 “Lokid Martina”, helikoptere, podmornice, ratne brodove i transportne avione.

Kišidin vladajući blok je ranije juče rekao da će novac za to obezbijediti povećanjem poreza, između ostalog na duvan i korporativni porez. Međutim, pošto je protivljenje povećanju poreza unutar njegove vladajuće Liberalno-demokratske partije i dalje snažno, japanski lider tek treba da kaže kada će primijeniti te više stope.

Bonus video: