Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Uprkos teškim međunarodnim sankcijama koje se odnose na program naoružanja Pjongjang je izgradio arsenal interkontinentalnih balističkih raketa. One su međutim sve na tečno gorivo

4466 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ispalila je danas "neidentifikovanu balističku raketu", javljeno je iz Južne Koreje nekoliko dana poslije objave Pjongjanga da je uspješno testirao motor na čvrsto gorivo sa ciljem da razvije novo oružje.

"Sjeverna Koreja je ispalila neidentifikovanu balističku raketu ka Istočnom moru", koje se takođe naziva Japansko more, saopštio je združeni generalštab Južne Koreje.

Uprkos teškim međunarodnim sankcijama koje se odnose na program naoružanja Pjongjang je izgradio arsenal interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM). One su međutim sve na tečno gorivo.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un objavio je da mu je strateški prioritet razvoj motora na čvrsto gorivo da bi se gradile naprednije rakete, poput motora testiranog u petak.

Kim Džong Un je 2022. godine rekao da želi da Sjeverna Koreja ima najsnažniju nuklearnu snagu na svijetu, i proglasio da je nuklearni status njegove zemlje "nepovratan".

Među njegovim ciljevima koje je iznio 2021. godine je i razvoj interkontinentalnih raketa na čvrsto gorivo koje mogu da se lansiraju sa tla ili sa podmornice.

Testiranje motora objavljeno u petak predstavlja fazu ka realizaciji tog cilja ali stručnjaci ne znaju u kojoj fazi razvoja se nalazi Sjeverna Koreja što se tiče tih raketa.

Pjongjang je izveo rekordnu seriju testova oružja ove godine, među kojima i svoih najnaprednijih ICBM raketa.

SAD i Južna Koreja mjesecima upozoravaju da bi Sjeverna Koreja mogla da bude spremna da izvede probu nuklearnog oružja, što bi bila njena sedma nuklearna proba, i prva u posljednjih pet godina.

Bonus video: