Tunis u neizvjesnosti poslije fijaska izbora

Situacija je blokirana jer ne postoji pravni mehanizam za opoziv predsjednika

5386 pregleda 1 komentar(a)
Parlamentarni izbori u Tunisu, Foto: Reuters
Parlamentarni izbori u Tunisu, Foto: Reuters

Fijasko na parlamentarnim izborima u Tunisu - neizlazak na glasanje više od 90 odsto birača, komentariše AFP, znak je prezira prema šefu države Kaisu Sajedu, čiju ostavku je danas zahtijevala opozicija.

Lider glavne opozicione koalicije, Ahmed Nedžib Šebi, pozvao je predsjednika da "odmah napusti funkciju" jer je u subotu glasalo svega 8,8 odsto birača.

To je najniža stopa od 2011. godine kada je s vlasti zbačen diktator Zine El Abidin Ben Ali, što je bio uspjeh demokratskih snaga. Najveće učešće na izborima, od skoro 70 odsto, datira iz oktobra 2014. godine.

"Veliko narodno dezavuisanje procesa" počelo je 25. jula 2021. godine, kada je predsjednik Kais Sajed zamrznuo rad Parlamenta i smijenio premijera, oduzimajući mu sva ovlašćenja, rekao je Šebi za AFP.

Oko 91 odsto Tunišana je "okrenulo leđa tom nezakonitom procesu", rekao je Šebi, predsjednik Fronta nacionalnog spasa (FSN), koji uključuje islamistički inspirisan pokret Enahda, i bivšu većinu u Parlamentu do ljeta 2021.

Izborni fijasko, smatra opozicija, iskomplikovaće pregovore Tunisa i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o kreditu od skoro dve milijarde dolara, koji je hitno potreban toj visoko zaduženoj zemlji.

Trebalo je da subotniji izbori budu posljednja tačka u izgradnji "hiper-predsjedničkog sistema" predsjednika Sajeda, izabranog 2019. godine, uz zamjenu stare skupštine parlamentom koji je lišen većine ovlašćenja poslije ustavne revizije ljetos.

Međutim, situacija je blokirana jer ne postoji pravni mehanizam za opoziv predsjednika.

Bonus video: