Snovi o boljem životu odveli ih u smrt

Tijela Palestinaca koji su se utopili u Sredozemnom moru vraćena u Pojas Gaze

11686 pregleda 4 komentar(a)
Sa sahrane Muhameda al Šaera, Foto: Rojters
Sa sahrane Muhameda al Šaera, Foto: Rojters

Prije nekoliko mjeseci, Talal al Šaer poželio je svojim sinovima srećan put kada su otišli iz Pojasa Gaze na mučan put za koji su se molili da ih odvede u novi život u Evropi, život bez siromaštva i rata.

Međutim, brod kojim su plovili preko Sredozemnog mora iz Libije potonuo je ubrzo pošto je isplovio. Jedan sin se utopio, i njegovo tijelo je nađeno. Drugi je nestao.

"Cijela generacija je izgubljena, patnja, blokada, nezaposlenost, loše mentalno zdravlje. Zbog toga odlučuju da migriraju", kazao je on za Rojters prije sahrane njegovog sina Muhameda, čije tijelo je vraćeno zajedno sa tijelima još sedmorice Palestinaca.

Sa sahrane Palestinaca koji su stradali u Sredozemnom moru
Sa sahrane Palestinaca koji su stradali u Sredozemnom moru foto: Reuters

Još trojica, među kojima je i njegov sin Maher, vode se kao nestali.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze je naviklo na patnju, nakon višedecenijskog rata sa Izraelom, ekonomskih teškoća koje urušavaju ekonomiju i razdora među palestinskim frakcijama. Prema podacima Svjetske banke, nezaposlenost u Gazi je oko 50 odsto, a više od polovine stanovništva živi u siromaštvu.

Međutim, među hiljadama koji su prisustvovali sahranama migranta, brodolom iz oktobra je podstakao dodatni bijes i očajanje. Mada su opasne migracije ka Evropi intenzivirane proteklih godina iz Bliskog istoka, Palestinci su naročito ranjivi za krijumčare.

"Bande trgovaca ljudima stoje iza ovih ilegalnih migracionih putovanja i oni iskorištavaju naše mlade ljude, naplaćujući im i do 10 000 dolara po osobi", kazao je za Rojters zvaničnik palestinskog ministarstva inostranih poslova Ahmud al Dik. "To su putevi smrti".

On je kazao da je ukupan broj palestinskih migranata nepoznat. Mladići koji su sahranjeni u nedjelju prešli su Egipat prije nego što su otišli u Libiju, gdje su mjesecima čekali da isplove. Dik je kazao da krijumčari ponekad sami potope brodove, ukoliko se osjećaju ugroženima.

Al Šaer se sjeća kako je ispratio Muhameda sa riječima: "Idi. Nađi bolji život - dostojanstven život".

Bonus video: