UNESKO poziva na ukidanje zabrane ženama da idu na univerzitet u Avganistanu

Takva odluka će imati "nepovratne i ozbiljne posljedice po društveni, kulturni i ekonomski razvoj Avganistana", a i dalje izoluje zemlju, u vrijeme kada više od 90 odsto stanovništva živi u siromaštvu"

6208 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) osudila je danas odluku talibanskih vlasti u Avganistanu da ženama zabrani pohađanje univerziteta, i pozvala da se ta zabrana "odmah ukine".

"UNESKO najoštrije osuđuje odluku talibana da ženama uskrati pristup univerzitetima. Odluka dolazi 15 mjeseci pošto su djevojčice isključene iz srednje škole", navodi se u saopštenju organizacije sa sjedištem u Parizu.

Organizacija je osudila "kršenje ljudskog dostojanstva i osnovnog prava na obrazovanje".

Takva odluka će imati "nepovratne i ozbiljne posljedice po društveni, kulturni i ekonomski razvoj Avganistana", a i dalje izoluje zemlju, u vrijeme kada više od 90 odsto stanovništva živi u siromaštvu", naveo je UNESKO.

Generalna direktorka organizacije UN Odre Azule već je reagovala na Tviteru u srijedu osudivši "užasnu represiju" koja "ugrožava budućnost svih avganistanskih žena".

Talibanske vlasti 20. decembra su odlučile da do daljeg zabrane djevojkama da idu na univerzitet.

Tamošnje ministarstvo za visoko obrazovanje saopštilo je danas da je odluka donijeta jer djevojke "nijesu poštovale kodeks oblačenja", nijesu nosile hidžab i išle su bez pratnje odrasle muške osobe.

Talibani, koji su došli ponovo na vlast u avgustu 2021, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili strogom tumačenju islama, koji je označio prvi period njihovog vladanja od 1996. do 2001. godine.