Talibani vodenim topovima rastjeruju proteste zbog zabrane univerzitetskog obrazovanja žena

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestuju u većim gradovima što je rijedak izraz nezadovoljstva otkako su talibani prošle godine preuzeli vlast

9961 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Talibanske snage bezbjednosti upotrijebile su vodeni top u gradu Heratu, na zapadu Avganistana, da bi razbile protest žena zbog odluke vlasti te zemlje da zabrani univerzitetsko obrazovanje žena, rekli su očevici.

Od utorka, kada je talibanska vlada zabranila studentkinjama da pohađaju nastavu, žene protestuju u većim gradovima što je rijedak izraz nezadovoljstva otkako su talibani prošle godine preuzeli vlast.

Po riječima očevidaca u Heratu, dvadesetak žena je danas krenulo ka kući guvernera tamošnje provincijske vlasti da protestuje zbog zabrane studiranja, skandirajući: "Obrazovanje je naše pravo!", a snage bezbjednosti su ih vodenim topom primorale da se povuku, a one su nastavile protest uz skandiranje "Sramota!".

Jedan od organizatora protesta rekao je da je između 100 i 150 žena učestvovalo u protestu, dolazeći u malim grupama do mjesta okupljanja. "Obezbjeđenje se nalazilo na svakoj ulici, na svakom trgu je bilo oklopnih vozila i naoružanih ljudi", rekao je organizator.

"Kada smo počeli naš protest, u parku Tariki talibani su kidali grane sa drveća i tukli nas. Ali mi smo nastavili protest. Povećali su svoje bezbjednosno prisustvo i dovezli vodeni top", navodi organizator.

Portparol guvernera provincije Hamidullaha Mutavakila tvrdi da je bilo samo četiri do pet demonstranata.

"Nijesu imali nikakvu temu, samo su došli da snime film", rekao je on, ne pominjući nasilje nad ženama ili upotrebu vodenog topa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane pohađanje fakulteta. Gutereš je apelovao na talibanske vlasti da "osiguraju jednak pristup obrazovanju" na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik.

Međunarodna osuda zabrane studiranja došla je i iz većinski muslimanskih zemalja Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

SAD i Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) upozorile su da će talibani pretrpjeti posljedice zbog te politike.

Ministar visokog obrazovanja Avganistana, Nida Mohamed Nadim, u četvrtak je izjavio da je zabrana čiji je on autor, neophodna kako bi se spriječilo miješanje polova na univerzitetima i zato što vjeruje da neki predmeti na univerzitetima krše principe islama.

Bonus video: