Peking osudio uvođenje kovid testova za putnike iz Kine, upozorili na moguće kontra mjere

"Neke zemlje su uvele restrikcije za ulazak usmjerene isključivo na kineske putnike. To nema naučnu osnovu i neke prakse su neprihvatljive", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning

3097 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od stanica u Kini, Foto: Reuters
Sa jedne od stanica u Kini, Foto: Reuters

Peking je danas osudio uvođenje obaveznog testiranja na kovid u desetak zemalja za putnike iz Kine i upozorio da bi mogao da donese "kontra mjere".

"Neke zemlje su uvele restrikcije za ulazak usmjerene isključivo na kineske putnike. To nema naučnu osnovu i neke prakse su neprihvatljive", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je dodala da bi Kina mogla da preduzme "recipročne kontra mjere".

Kina drži svoje granice u velikoj mjeri zatvorene za strane državljane od 2020. godine.

Ona ne izdaje turističke vize gotovo tri godine i ima obavezni karantin pri dolasku u zemlju.

Ta mjera izolacije će biti ukinuta 8. januara ali će ostati na snazi test na koronavirus ne stariji od 48 sati prije dolaska na kinesku teritoriju. Ta odluka se podudara sa očekivanom ponovnom dozvolom Kinezima da putuju u inostranstvo poslije tri godine.

Iz predostrošnosti je desetak zemalja svijeta odlučilo da uvede obavezan PCR test za putnike iz Kine, pogođene velikim skokom broja zaraženih kovidom od kada je ukinula stroge mjere vezane za koronu u decembru.

Maroko je potuno zabranio ulazak na svoju teritoriju svim putnicima koji dolaze iz Kine bez obzira na nacionalnost.

Bonus video: