Republikanac Mič Mekonel postao partijski lider sa najdužim stažom u istoriji Senata

"Najveća čast u mojoj karijeri je to što predstavljam zajednicu Kentakija u ovom (kongresnom) domu i što se borim za moje Kentakijance", rekao je Mekonel

5261 pregleda 2 komentar(a)
Mekonel, Foto: Reuters
Mekonel, Foto: Reuters

Američki Senat održao je konstitutivnu sjednicu na kojoj su položili zakletve svi senatori koju su na novembarskim međuizborima izabrani ili reizabrani na funkcije, a vođa opozicione republikanske manjine Mič Mekonel (80) postao je partijski lider sa najdužim stažom u istoriji gornjeg doma Kongresa SAD, javlja CNN.

U novom sazivu Senata, Demokratska partija SAD zadržala je većinu, uvećavši je za jedno mjesto, i sada je odnos demokratskih i republikanskih senatora 51:49.

Lider vladajućih Demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je na sjednici da "ovim danom počinje sa radom 118. saziv Kongresa" i dodao da je to "početak novog poglavlja".

"Ova demokratska većina u Senatu ulazi u novu godinu s jačom pozicijom no što je iko očekivao. Pred nama je mnogo izazova, ali ova većina je spremna da se uhvati u koštac s njima", rekao je Šumer.

U donjem domu Kongresa, Predstavničkom domu, Demokrate su izgubile većinu. Nju sada ima Republikanska partija, ali ona danas ni iz trećeg pokušaja nije uspjela da izabere svog lidera u Predstavničkom domu - što je prvi takav slučaj u posljednjih 100 godina.

U Senatu je Čak Šumer, iz savezne države Njujork, proslavio to što je on sada senator s najdužim stažom i čestitao vođi republikanske manjine u Senatu Miču Mekonelu što je on sada partijski lider sa najdužim stažom u istoriji Senata.

Mekonel je prestigao ranijeg rekordera, senatora Majka Mensfilda iz Montane, koji je iz Demokratske partije.

"Najveća čast u mojoj karijeri je to što predstavljam zajednicu Kentakija u ovom (kongresnom) domu i što se borim za moje Kentakijance", rekao je Mekonel za govornicom na početku svog devetog mandata i dodao: "Međutim, moja druga najveća čast je dobijanje povjerenja mojih kolega, republikanskih senatora da vodim ovu našu raznoliku konferenciju i pomognem im da ostvare njihove ciljeve".

Bonus video: