Sjeverna Koreja opet prijeti: Moguće testiranje hidrogenske bombe u Tihom okeanu

"Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti preduzete jer će komandu izdati lider Kim Džong Un", kazao Ho
24 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2017. 05:44h

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho izjavio je da smatra da bi njegova zemlja mogla da razmotri mogućnost testiranja hidrogenske bombe u Tihom okeanu, prenosi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un zaprijetio je "najvišim nivoom oštrih protivmjera u istoriji" protiv Sjedinjenih Država kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trampa "totalnim uništenjem".

"Izjave predsjednika Trampa predstavljaju "najžešću objavu rata u istoriji"", istakao je sjevernokorejski lider u rijetkom istupu u javnosti, konstatujući da Trampov govor u Ujedinjenim nacijama potvrđuje da je sjevernokorejski nuklearni program "ispravan put".

Američki predsjednik naknadno je najavio i nove sankcije za izolovani sjevernokorejski režim.

Kim Džong Un je izjavio da je Tramp "mentalno poremećen" i da će "skupo platiti" zbog prijetnji.

"Skupo će platiti taj čovek koji je vrhovni komandant SAD zbog govora u koje poziva na totalno uništenje Sjeverne Koreje", poručio je Kim, prenijela je agencija KCNA.

Novinari su u Njujorku pitali sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Rija Jong Hoa, koji bi danas trebao da održi govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, šta je Kim Džong Un htio da poruči prijetnjom o "najvišem nivou oštrih protivmjera u istoriji".

"Sjeverna Koreja mogla bi da razmotri testiranje hidrogenske bombe", odgovorio je Ri, dodajući da ne zna šta tačno misli sjevernokorejski lider.

"Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti preduzete jer će komandu izdati lider Kim Džong Un", kazao Ho.

"Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku", dodao je on.

Generalni sekretar kabineta japanske vlade Jošida Suga upozorio je u petak u Tokiju da su izjave i ponašanje Sjeverne Koreje "apsolutno neprihvatljivi" i da predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu sigurnost, prenosi agencija Hina.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera takođe je izjavio da je izjava sjevernokorejskog ministra potpuno neprihvatljiva.

Bonus video: