Pune bolnice demantuju zvanične podatke

SZO saopštila da Peking ne prijavljuje sve smrtne slučajeve. SAD, Francuska i Njemačka izrazile zabrinutost zbog načina na koji se Kina bori protiv kovida

34645 pregleda 10 komentar(a)
Pacijenti juče na odjeljenju hitne pomoći bolnice u Šangaju, Foto: Rojters
Pacijenti juče na odjeljenju hitne pomoći bolnice u Šangaju, Foto: Rojters

Kina je juče branila način na koji se bori protiv epidemije kovida-19, nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden izrazio zabrinutost, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da Peking ne prijavljuje sve smrtne slučajeve.

Majk Rajan, izvršni direktor SZO vanredne zdravstvene situacije, izjavio je u srijedu da kineski zvaničnici ne predstavljaju pravi uticaj bolesti u smislu prijema u bolnicu, prijema na intenzivnu terapiju, a posebno u smislu smrtnih slučajeva.

Kina je prošlog mjeseca ukinula stroge kontrole kovida nakon protesta protiv njih, odustajući od politike koja je njenih 1,4 milijarde stanovnika štitila od virusa tri godine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je na redovnoj konferenciji za medije u Pekingu da je Kina transparentno i brzo podijelila podatke o kovidu sa SZO i da je kinesku epidemijsku situaciju moguće kontrolisati.

Kineski zvaničnici i eksperti su juče predstavili najnoviju situaciju na onlajn sastanku sa SZO i njenim državama članicama, saopštili su kineska nacionalna komisija za zdravstvo i diplomate.

china
foto: Reuters

Kina je u srijedu prijavila jedan novi smrtni slučaj od kovida u kontinentalnom dijelu, u poređenju sa pet dan ranije, čime je njen zvanični broj umrlih porastao na 5.259. Nekoliko sati kasnije, Bajden je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se Kina odnosi prema epidemiji koja puni bolnice i preplavljuje neka pogrebna preduzeća. Francuski ministar zdravlja izrazio je slične strahove, dok je njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izrazio zabrinutost zbog nove podvarijante kovida koja je povezana sa sve većim brojem hospitalizacija u SAD.

SAD su jedna od više od 12 država koje su uvele restrikcije za putnike iz Kine. Njemačka je juče objavila stroža pravila i ubuduće će za ulazak u tu zemlju biti potreban barem brzi test na koronavirus.

Kina, koja je kritikovala takve granične kontrole, saopštila je da će njena granica sa posebnom administrativnim regijom Hong Kong ponovo biti otvorena u nedjelju, prvi put u tri godine. Trajektna linija između tog grada i kockarskog centra Makao takođe će biti nastavljena istog dana, saopštila je juče vlada Hong Konga.

Milioni ljudi će putovati unutar države kasnije ovog mjeseca tokom kineske Nove godine, kada bi, prema mišljenju SZO, mogao nastati novi talas zaraza bez veće stope vakcinacije i drugih mjera predostrožnosti.

Kineske vlasti umanjuju ozbiljnost situacije, ali su hodnici odjeljenja hitne pomoći jedne bolnice u Šangaju juče bili puni pacijenata na krevetima, prenio je Rojters. Većina su bili stariji pacijenti, a neki su bili priključeni na kiseonik. Bilo je istaknuto saopštenje da će pacijenti morati da čekaju pregled u prosjeku pet sati. Policija je patrolirala ispred obližnjeg krematorijuma, gdje su ožalošćeni nosili vijence i čekali da preuzmu pepeo svojih najmilijih.

china
foto: Reuters

Kinu, koja ima jednu od najnižih zvaničnih stopa smrtnosti od kovida u svijetu, rutinski optužuju da iz političkih razloga ne predstavlja realno stanje.

Metode brojanja smrtnih slučajeva od kovida variraju od države do države otkad je pandemija izbila u kineskom gradu Vuhan krajem 2019. Kineski zdravstveni zvaničnici kažu da se samo smrti uzrokovane upalom pluća i respiratornom insuficijencijom kod pacijenata koji su imali virus klasifikuju kao smrtni slučajevi od kovida.

Zdravstveni stručnjaci izvan Kine kažu da njen pristup izostavlja druge vrste fatalnih komplikacija od kovida, od krvnih ugrušaka do srčanog udara, sepse i otkazivanja bubrega.

Međunarodni zdravstveni eksperti predviđaju najmanje milion smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u Kini ove godine ako se ne preduzme hitna akcija. Prema podacima britanske kompanije za zdravstvene podatke Airfinity, u Kini svakog dana od kovida vjerovatno umre oko 9.000 ljudi.

Bonus video: