Više stotina uhapšenih zbog nereda u Brazilu: "Ovo je terorizam i državni udar"

Bolsonarove pristalice bacale namještaj kroz razbijene prozore predsjedničke palate, poplavivši djelove Kongresa protivpožarnim sistemom i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu

18876 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazilske snage bezbjednosti su preuzele kontrolu nad Kongresom, Vrhovnim sudom i predsjedničkom palatom, institucijama u koje su prethodno upale pristalice bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara, javili su mediji.

Guverner Brazilije Ibanjes Roša objavio je na Tviteru da je uhapšeno više od 400 osoba, dok je ministar pravde Flavio Dino naveo da je uhapšeno najmanje 200 demonstranata.

"Krivci će platiti platiti za počinjene zločine", poručio je Roša, prenio je CNN.

„Ovo je terorizam, to je državni udar. Sigurni smo da ogromna većina stanovništva ne želi da se ovaj mrak primijeni“, rekao je Dino na konferenciji za novinare.

Brazil neredi
foto: Reuters

On je takođe optužio bezbjednosne snage u regionu, kojima komanduje Bolsonarov saveznik, da su bile „nemarne“ tokom nedjeljnih protesta, prenosi N1.

U međuvremenu, sudija Vrhovnog suda Brazila Aleksandar de Moraeš suspendovao je guvernera Brazilije Ibanjesa Rošu na 90 dana, navodeći bezbjednosne propuste koji su omogućili pristalicama Bolsonara da izvrše upade u zgrade vlade Brazila.

Bolsonarove pristalice bacale su namještaj kroz razbijene prozore predsjedničke palate, poplavivši djelove Kongresa protivpožarnim sistemom i uništivši svečane prostorije u Vrhovnom sudu.

Stranka bivšeg brazilskog predsjednika, koji poraz na izborima u oktobru nikad nije eksplicitno priznao, osudila je napad, istakavši da je to „tužan dan za brazilsku naciju“,

„Današnji događaji u Braziliji su sramota za sve nas, oni ne predstavljaju našu stranku, oni ne predstavljaju Bolsonara. Podržavamo mirne proteste. Današnji postupci su sramota“, rekao je čelnik Bolsonarove Liberalne stranke Valdemar Kosta Neto u videu objavljenom u nedjelju.

Bonus video: